Kiracılara Pandemi İndirimine Yargıtay Vizesi

Kiracılara Pandemi İndirimi Yargıtay Vizesi. Bursa ve Ankara’da iki esnaf pandemi şartları nedeniyle kira indirimi talebinde bulunmuştu. Ankara ve Bursa bölge adliye mahkemelerinden bir ‘hayır’ bir ‘evet’ kararı çıkınca Yargıtay 3. Hukuk Dairesi devreye girdi. Yargıtay, indirimin yapılmasının mümkün olduğuna hükmetti.

Kiracılara Pandemi İndirimi

Kiracılara Pandemi İndirimi. Bursa’da Onay, Ankara’da Ret

Bursa Nilüfer’de, koronavirüs pandemisi sürecinde 23 bin TL’lik dükkan kirasını ödeyemeyen bir restoran sahibinin avukatı kira bedelinin düşürülmesi için mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesi gereği ‘Tedbir Talepli Kira Uyarlaması davası’ açıldı. Bursa 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, tedbir talebini reddetti. Bursa BAM 4. Hukuk Dairesi ise mahkeme kararını kaldırarak, aylık kira parasının pandemi süresince tedbiren yüzde 50 oranında düşürülmesine karar verdi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nden ise 12 Ocak’ta bu konuda ‘tedbir kararı’ verilemeyeceğine hükmetti. İki bölge adliye mahkemesi arasındaki uyuşmazlık çıktı.

İndirime Red Geldi

Ankara BAM 15. Hukuk Dairesi’nden ise 12 Ocak’ta tersi bir karar geldi. Ankara BAM, bu konuda ‘tedbir kararı’ verilemeyeceğine hükmetti. İki BAM arasındaki uyuşmazlık çıktı. Kanun gereği iki BAM arasındaki bu uyuşmazlığın giderilmesi için avukat Göçüm Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 4 Haziran’da oybirliği ile Bursa BAM 4. Hukuk Dairesi’nin  pandemide kira indirimi yapılabileceği şeklindeki kararını yerinde, Ankara BAM 15. Hukuk Dairesi’nin aksi yöndeki kararını hatalı gördü.

Kiracıları Tahliyelerden Koruyor

Avukat Olcay Göçüm konuyla ilgili şu kararı verdi: “Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin karar içeriği dikkate alındığında şartların oluşması halinde ilk derece mahkemesinde verilen ihtiyati tedbir kararının uygun olduğunu, ihtiyati tedbir kararının taraflar arasındaki nizayı kesin çözecek nitelikte ve davanın esası hakkında karar gibi olmadığı, Ankara BAM 15 Hukuk Dairesi’nin kararının hatalı olduğu, ihtiyati tedbir kararının edimler arasındaki dengeyi sağlayacak ve kiracıları tahliye tehdidi altında koruyacak nitelikte olduğu kabul edilmiştir.”

Dar Gelirli Ailelere Devlet Desteği! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*