Malik Ne Demek? Tapu Maliki Ne Demektir?

Malik Ne Demek? Tapu Maliki Ne Demektir? Malik; bir şey üzerinde sahiplik hakkı bulunan kimseye denir. Bu sözcük Arapça kökenlidir ve mülk kökünden, mülke sahip olan anlamına gelir. TDK’ye göre, malik kelimesinin anlamı da; sahip, iye olarak nitelendirilmektedir.

Malik Ne Demek

Medeni Kanun da Eşya Hukuku’na göre bir şeyin maliki olan kişi, hukuk kuralları dahilinde, maliki olduğu şeyinistediği gibi kullanma, faydalanma ve tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.

Tapu Maliki Ne Demektir? Malik Ne Demek?

Tapu maliki ya da diğer bir adıyla taşınmaz maliki söz konusu olan taşınmaz ya da gayrimenkul sahibi olan kişiye denir.

Kat Mülkiyeti Kanunu açısından tapu maliki kat maliki olarak da kabul edilmektedir. Medeni Kanun maddelerine göre gayrimenkulde maliklik sıfatı şu şekilde kazandırılabilir:

  • Tapuya tescil,
  • Cebri icra satış,
  • Mahkeme ilamında ilamın kesinleşmesi,
  • İstimlak,
  • İşgalde kanuni sürecin geçmesi,
  • Gaibin ortaya çıkması halinde,
  • Miras yolu ile olmak, şekilde kazanılabilmektedir.

Kat Maliki Nedir?

Kat mülkiyeti hakkına sahip olan özel ya da tüzel kişilere kat maliki denilmektedir. Yani kanuna göre kat maliki; “Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe ana gayrimenkul; ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine bağımsız bölüm; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere eklenti; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki denir.”

Kiracıların kat maliki olup olmadığı ise şu şekildir: Kiracılar kat malikinin sahip olduğu gayrimenkulden belli bir aylık ücret ödeyerek yararlanan kişilerdir, bu yüzden de kat maliki olarak adlandırılamaz ve tanımlanamazlar. Yani kiracılar kat maliki olarak değerlendirilemezler. Kiracılar kat malikine ait olan gayrimenkulden aylık bedel ödeyerek yararlanabilirler.

Sit Alanı Nedir? 1. , 2. Ve 3.Derece Sit Alanlarında Neler Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*