Takbis Nedir? Takbis Sorgulama Nasıl Yapılır?

Takbis Nedir Takbis Sorgulama Nasıl Yapılır? Takbis, tapu ve kadastroyla alakalı işlemlerin bilgisayar ortamında sorgulanmasına olanak sağlamaktadır. Bu sistem bir e-devlet projesi olarak hayata geçmiştir. Açılımı “Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’dir. Bu program ile devlet vatandaşlara doğru ve güvenilir bilgileri vermeye ve hak kaybını önlemeyi amaç edinmiştir.

Mülkiyete dayalı işlemlerin ve bilgilerin elektronik ortamda mevzuata uygun olarak incelenmesine ve taşınmaz malların aktif olarak takibine mümkün kılar. Bu sistem hata oranını en aza indirgemiş olur. Takbis sayesinde bürokrasiyle ilgili problemlerin, rüşvetin ve sahteciliği de engellemiş olmaktadır. Bu programı yurt dışındaki Türkler’de Haziran 2013’ten sonra kullanmaya başlamıştır. Dolayısıyla programla daha hızlı, daha güvenli ve daha güncel bir bilgi sistemi mevcuttur. Takbis Nedir

Takbis Nedir

TAKBİS’in Getirdiği Kolaylıklar

·         İşlemleri standartlaştırarak bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlar.

·         Mevzuat değişikliği yapılması halinde satış benzeri işlemlerin Türkiye’nin herhangi bir yerinden yapılmasını sağlar.

·         Herhangi bir kamu kuruluşu için taşınmaz ile ilgili stratejik konularda anlık istatistiki sonuçlar üretilmesini kolaylaştırır.

·         Rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede devletin etkin denetimine olanak tanır.

·         Milli Güvenlik açısından gereken yabancı mülkiyetindeki taşınmazlar ve yabancıların hangi yörelerde taşınmaz hareketinde bulundukları, yoğunlaştıkları konusu kolaylıkla izlenebilir.

·         Kontrol ve uyarı mekanizmaları ile memurun yaptığı işlemle ilgili riski minimize eder.

·         Mali suç araştırmaları ve mal varlığı sorgulamalarını tek bir merkezden yaparak, mali suçlarla ilgili sorgulamaların en kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlar.

·         Tarım bilgi sistemine ve Doğrudan Gelir Desteğine esas Çiftçi Kayıt Sistemine doğru ve güncel bilgi altlığı oluşturur.

·         Eksik belge veya bilgi ile ortaya çıkan işlem hata ve noksanlıklarının ortadan kaldırır.

·         Kurumların veya vatandaşların karşılaştığı bürokratik sıkıntıları ortadan kaldırır.

·         Vergi kayıplarını engeller.

e-Devlet’ten Parsel Sorgulama

e-Devlet sayesinde TAKBİS sistemini kullanabilirsiniz. Ancak bu sisteme kayıtlı olanlar sadece bu alana erişebilmektedir. Eğer T.C. Kimlik numarası ile kayıtlı iseniz giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Takbis Nedir?

Takbis İle Veri Paylaşımı Yapan Kurumlar

Online olarak veri paylaşımı yapılan kurumlar şunlardır;

-Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SOYBİS)

-Adalet Bakanlığı (UYAP)

-Maliye Bakanlığı

-Mali Suçları Araştırma Kurumu

-Gelir İdaresi Başkanlığı (VEDOP)

-Milli Emlak Genel Müdürlüğü.

-Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü

-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)

-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)

-Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO)

-Milli Savunma Bakanlığı

-Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

-Orman Genel Müdürlüğü

-Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEİAŞ)

-Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)

-Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)

-Belediyeler

Tapu Ve Kadastro Müdürlüğü’nden Parsel Sorgulama

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Parsel sorgulama uygulaması (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/) ile il, ilçe, mahalle, ada ve parsel no seçilerek sorgulama yapılmasına olanak sağlanmaktadır. Sorgulama yaparken kullanılan sayfanın sağ tarafta harita bulunur, ve sorgulama bilgilerini yazarken haritadan ilgili parsel görüntülenebilir. Bunlara ek olarak eylem ve boylam bilgileriyle de sorgulama yapabilir, o yerin koordinat bilgilerini de öğrenebilirsiniz.

İpotek Nedir? İkinci Derece İpotek Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*