Müşterek Mülkiyet Ne Demek?

Müşterek Mülkiyet Ne Demek? Müşterek mülkiyet, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın hak sahipleri arasında bölüşülmemesi durumuna denmektedir. Hukuki işlemler veya kanuni bir hak sonucu doğan müşterek mülkiyet, genellikle miras dağılımı sonrasında meydana gelmektedir.

Müşterek Mülkiyet Ne Demek

Müşterek mülkiyete konu olmuş taşınmaz mala dair yönetim biçimine ya da gelir ve giderlerine pay sahipleri, payları oranında katılabilir. Ancak bahsi geçen mülkün bölünmesi veya satılması durumunda müşterek mülkiyet durumu sona erdirilebilir. Ayrıca müşterek mülkiyette ortakları; paylarını rehin verme ya da devretme gibi haklara da sahip olabilmektedirler.

Eğer paydaşlardan biri kendi payını devretmek isterse Medeni Kanunun 659. maddesine göre diğer paydaşların satılan payı alma konusunda öncelikleri bulunmaktadır. Yani bu pay için ilk satın alma hakkı, paydaşlar arasında olmaktadır. Müşterek mülkiyetin olduğu tapu kütüğünde ise her bir hissedarın payı, isminin hizasında yer verilmiştir.

Gayrimenkul Mülkiyetinin Zamanaşımı İle Edinilmesi

-Geçerli bir sebep olmadan tapuda malik olarak kayıtlı olan kişi, o taşınmazı aralıksız ve davasız olarak on yıl süreyle iyi niyetle elinde bulundursa mülkiyeti kazanma hakkı bulunmaktadır.

-Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan taşınmaz ile tapu kütüğünden maliki anlaşılamayan ya da yirmi yıl önce ölmüş veya yitikliğine karar verilmiş bir kişi adına kayıtlı taşınmazı aralıksız ve davasız olarak yirmi yıl süreyle malik sıfatıyla elinde bulunduran kişi, tapu kütüğünün adına geçirilmesi için tescil davası açıp da kazanırsa mülkiyet hakkı kazanmaktadır. 

Yararlanma, Kullanma Ve Koruma Müşterek Mülkiyet Ne Demek?

  • Paydaşlardan her biri, diğerlerinin hakları ile bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir.
  • Bu belirleme, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarıyla paydaşlar arasında bölünmesi biçiminde de olabilir. Paydaşlardan her biri, bölünemeyen ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabilir.
  • Uyuşmazlık hâlinde yararlanma ve kullanma şeklini hâkim belirler.

Masal Park Osmaniye Nerede? Nasıl Gidilir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*