Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Nasıl Yapılır?

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Nasıl Yapılır? Kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya geçiş nasıl olur? Aslında tapu kütüğünde gerçekleştirilen küçük bir düzeltme işlemi olarak bilinmektedir. Kat irtifakı alındığında, tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmı “arsa” olarak yer verilmektedir. İskân ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilerek kat mülkiyeti tapusu elde edilmiş olmaktadır. Bunun için belediyelerin iskân ruhsatı vermeye karar verdiğinde, bunu bildiren yazıyı tapu kadastroya göndermesi ve tapu müdürlüğünün gerekli düzeltmeyi yapması gerekmektedir.

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş

Neden Kat Mülkiyeti Tapusu İsteniyor? Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş

Müteahhitler inşaata başlamadan önce “arsadan yararlanma hakkını ifade eden kat irtifakı tapusunu almaktadır. İnşaat bittiğinde ise müteahhitlerin, binaların projenin aslına uygun olduğunu gösteren iskân ruhsatlarını almaları önemli bir husustur. İskân ruhsatını aldıklarında ise kat irtifakı kat mülkiyeti tapusuna çevrilmiştir. Ancak bu durumda alınan emlak vergisi yaklaşık 7 kat artmaktadır. Örneğin kat irtifaklı tapuda 20 bin lira gözüken bir yerin binde iki oranında emlak vergisi 40 lira iken, kat mülkiyetli tapulu bir gayrimenkul olduğunda evin değeri 150 bin liraya, emlak vergisi de 300 liraya kadar artmaktadır. Yeni kanunla amaçlanan da bu yolla daha yüksek emlak vergilerinin alabilmesidir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

  • Hem kat mülkiyeti hem de kat irtifakı yapının yalnızca tamamı için uygulanacak rejimlerdir. Bu sebeple yapının tamamı için kat mülkiyetine başvurulmalıdır.
  • Benzer şekilde nerelerin bağımsız bölüm, nerelerin eklenti ve nerelerin ortak alan olacağı belirlenmiş olmalıdır.
  • Ana Taşınmaz betonarme yapıda olmalıdır. Ahşap ve benzeri yapılarda kat mülkiyeti tesis edilemeyecektir.
  • Kat mülkiyeti tesis edilecek yapıda iskân (Yapı Kullanma İzin Belgesi) alınmış olmalıdır. İskân yapının ruhsata ve mevzuata uygun şekilde inşa edildiğinin göstergesi olmuştur.
  • Arsa paylarının hangi oranda hangi bağımsız bölüme ait olacağı hesaplanmış olmalıdır.

Müşterek Mülkiyet Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*