Konut Kira Geliri Vergisi 2022 Detayları

Konut Kira Geliri Vergisi 2022 Detayları. 2021 yılında kira beyannamesi ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktalar yer almaktadır. Güncel bilgiler için Gelir Vergisi Başkanlığının internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Konut Kira Geliri Vergisi 2022 Detayları
  • Bir yılda kazandığı konut kira geliri, istisna tutarı 7.000 TL’yi (2021 yılında) aşan kişiler bunu beyan etmek zorundadır. İstisna tutarı, o yıl için belirlenen vergiye tabi kira sınırını ifade eder.
  • İşyeri kira geliri beyannamesi, brüt kira gelir tutarı 53.000 TL’yi (2021 yılında) aşan mülk sahiplerini kapsar.
  • Aile bireylerlerin kendi adlarına olan ve gelir elde ettikleri mülkler için ayrı ayrı beyanname vermesi gerekir.
  • Yaşı küçük ya da engelli mükelleflerin kira gelir beyannameleri bir veli, vasi ya da kayyum tarafından imzalanabilir.

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti Mümkün mü?

Yapılan düzenlemelerin ardından en sık sorulan sorulardan biri de “Kimler kira gelir vergisi ödemez?” şeklindedir. Eğer kira gelirleriniz, belirlenmiş sınırların (2021 yılı itibarıyla konutta yıllık. 7.000 TL, iş yerinde yıllık 53.000 TL) altında ise kira gelir vergisinden muaf olursunuz.

Konut Kira Geliri Vergisi 2022 Detayları

Yeniden değerleme oranının netlik kazanması sonrasında  2022’de konutlarını kiraya verenler için getirilen vergi istisnası. 7 bin liradan 9 bin 500 TL’ye çıkarıldı. 

2022 yılına ait yeniden değerleme oranının yüzde 36.20 olarak belirlenmesi sonrasında konutlarını kiraya verenler için getirilen vergi istisnası tutarı da arttırıldı. Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre, 2021 senesinde 7 bin liralık gelir için uygulanan kira istisnası, 2022 senesinde 9 bin 500 TL’ye yükseltilecek. Ev sahipleri için sağlanan istisnadan ticari, zirai ve mesleki kazançlarından dolayı yıllık beyanname verenler faydalanamayacak 9 bin 500 TL’den fazla konut kira geliri elde edenler ise toplam kazançlarının 250 bin TL’yi geçmesi durumunda istisna kapsamı dışında olacak. 

Çevre ve Temizlik Vergisi

Evlere ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak koşuluyla 202’de metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 68 kuruş, diğer belediyelerde 50 kuruş olarak alınacak. 

Yüksek Kiralar Karşısında Ne Yapılmalı? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*