İvazsız İntikal Nedir?

İvazsız İntikal Nedir? İntikal Nedir? İvazsız ne demek? Kanunda İvazsız İntikal gibi sorunların yanıtlarını yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

ivazsız intikal

İntikal Nedir?

İntikal; kelime anlamı başka bir yere geçme, geçiş anlamına gelmektedir. Tapuda intikal ise; tapu sicillerinde kayıtlı olan malların mal sahibinin ölümünden sonra mülkiyet haklarının mahkemece verilen veraset ilamından mirasçılara kanun çerçeve mirasçılara geçişini sağlamaktır.

Miras Hukuku’na göre bir kişinin vefatı ya da gaipliği durumunda malları, hakları ve borçlarından meydana gelen mirası mirasçılarına geçmektedir. Mirasçılık, miras bırakanın iradesi ya da kanundan kaynaklanmaktadır. Miras sahibinin kendi iradesi ile atadığı mirasçılara mansup mirasçı, kanun tarafından atanan mirasçılara ise kanuni mirasçı denir.

İvazsız ne demek?

Kelime anlamı olarak “karşılık” manasına gelen ivaz, “bedel” anlamında da kullanılmaktadır. Tapuda gerçekleşen ivazsız intikal ise, bağış yoluyla veya herhangi bir bedel ödemeden tapuyu bir başkasına devir etmektir.

İvazsız İntikal Nedir?

Veraset ve İntikal Kanununa göre şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer bir şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor.

Kanunda ivazsız İntikal hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

Kanunda İvazsız İntikal

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanun’unun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, Kanunun 2. maddesinin (d) fıkrasında ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği, 5. maddesinde de veraset ve intikal vergisi mükellefinin veraset yoluyla veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıs olacağı hükme bağlanmıştır.

Veraset ve İntikal Beyannamesi Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*