Veraset ve İntikal Beyannamesi Nedir?

Veraset Ve İntikal Beyannamesi Nedir nereye verilir? gerekli belgeler nelerdir? Gibi sorunların yanıtlarını bu yazımızda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

İntikal Nedir?

İntikal; kelime anlamı başka bir yere geçme, geçiş anlamına gelmektedir. Tapuda intikal ise; tapu sicillerinde kayıtlı olan malların mal sahibinin ölümünden sonra mülkiyet haklarının mahkemece verilen veraset ilamından mirasçılara kanun çerçeve mirasçılara geçişini sağlamaktır.

Miras Hukuku’na göre bir kişinin vefatı ya da gaipliği durumunda malları, hakları ve borçlarından meydana gelen mirası mirasçılarına geçmektedir. Mirasçılık, miras bırakanın iradesi ya da kanundan kaynaklanmaktadır. Miras sahibinin kendi iradesi ile atadığı mirasçılara mansup mirasçı, kanun tarafından atanan mirasçılara ise kanuni mirasçı denir.

Veraset ve İntikal Beyannamesi

Veraset intikal vergisi beyannamesi ne demektir?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre veraset yoluyla veya karşılıksız bir şekilde mal kazanan şahıs veraset ve intikal vergisi mükellefi sayılmaktadır. Kanun’un 9. maddesinde ise mükelleflerin beyanname verme süreleri belirlenmiştir.

– Ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükelleflerin yabancı bir memlekette bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde beyannameleri vermeleri gerekmektedir.

– Ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden altı ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu memlekette oldukları takdirde ölüm tarihini takip eden dört ay içinde, mükellefler ölenin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette oldukları takdirde de ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.. 

Mirası reddetmemiş mirasçıların bu beyannameyi süresi içinde vermemeleri halinde ise, beyannamenin verilmemesinden kaynaklanan hukuki yaptırımlarından sorumlu olmaktadır.

Veraset ve İntikal Belgesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Veraset Ve İntikal Vergisi Beyannamesi Nereye Verilir?

– Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,

– Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, verilir.

– Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine

Veraset Ve İntikal Vergisi Beyannamesine Eklenecek Belgeler Nelerdir?

– Veraset  ilamı (mirasçılık belgesi)

 Ticari  bilanço ve gelir tablosu

– Borç  ve masraflara ait belgeler

 Vasiyetname,  miras mukavelenamesi

– Gayrimenkuller  için, tapunun  fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir  belge.

Veraset ve İntikal Belgesi nedir hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*