Konut Piyasasında Bundan Sonra Ne Olacak?

Konut Piyasasında Bundan Sonra Ne Olacak? Konut piyasası son 20 yılın en hareketli dönemini yaşamaktadır. Yaşanan bu hareketlilik, gerekli önlemler alınmadığı takdirde birkaç yıl daha bu şekilde devam eder. Yükseliş eğilimi yerini kolay kolay düşüş eğilimine bırakmaz.

Konut Piyasasında Bundan Sonra Ne Olacak

Konut Piyasasında Bundan Sonra Ne Olacak?

1) Fiyatlar artış eğilimini devam ettirecek. Satıcıların çok olduğu piyasalarda fiyatı alıcılar belirler iken alıcıların çok olduğu piyasalarda ise fiyatı satıcılar belirler. Konutta satıcı gittikçe azalacak. Alıcı sayısı ise artacak. Bitmiş veya kiracısı olmayan konutların fiyatı daha fazla artacak.

2) Kiracı ve ev sahibi kavgaları ayyuka çıkacak. Kiracıları koruyan yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa çok fazla polisiye haber duyacağız. Çaresiz kalan ev sahipleri çareyi evlerini kelepir fiyatlarla satışa çıkarmakta bulacak. Ama bu evlerin yeni sahipleri kiracıları -kolay kolay- çıkartamayacak.

3) Maliyetlerin yükselmesi hem yeni arzları zorlaştıracak hem de fiyatların yükselmesine neden olacak. Yükselen maliyet artışları ve konut imalatının yıldan yıla fiyatların astronomik yükselişini sağlayacak.

4) “Dolar 20 TL’ye çıkacak. Ev fiyatları yarıya düşecek. 1 ev alacağımıza 4-5 ev alacağız” hayalini kuranlar avucunu yalayacak. Avuçlarını yalamakla da yetinmeyecek ayak tabanlarını yalayabilmek için şansını zorlayacak. Bunu yapmaya çalışanlar hastanelik olacaklar.

5) Dördüncü maddedeki aklı veren ekonomistlerin, ekonomi profesörlerinin ve eski ekonomi yöneticilerinin -her ne kadar iyi bir CV’ye ve iyi birer akademik kariyere sahip olsalar da- aslında ticaret ve hayatla ilgili fazla bir şey bilmedikleri anlaşılacak. Eğer bunların bildiği olsaydı yaptıkları yatırımlarla dolar milyarderleri listesine girerlerdi. Ama çareyi youtuberlıkta bulduklarına göre bilgilerinin bir işe yaramadığı anlaşılacak. Sevişmek başka şeydir, çocuk yapmak başka şey. Bilmek başka şeydir. Bunu paraya çevirmek ise bambaşka şeydir.

6) Bu sürecin sonunda doların ve faizin birer yatırım enstrümanı olmadığı anlaşılacak. Dolar ve faize yatırım yapmanın reel bazda kaybettirdiği fark edilecek. Dolar ve faiz kısa vadede parayı koruyor gibi görünse de uzun vadede yatırımı erittiği anlaşılacak.

7) Bireyler ve aileler için istedikleri genişlikte ev almak hayal olacak. Geniş ev hayali kuranlar bunu ertelemek zorunda kalacaklar. Ellerindeki evlerle yetinecekler.

8) Bu saatten sonra ev ve barınma sorunu emlak ya da ekonomi sorunu olmanın ötesine geçecek. MGK’da bile gündeme gelirse şaşırmayın.

9) Kiralık ev bulamadığı için kırsala göç etmek zorunda kalacaklar ile karşılaşacağız.

10) Özellikle memur ve ücretli kesimde aynı evde birden fazla ailenin yaşamak zorunda kalacağını göreceğiz.  İstanbul’da 1990’lı yıllarda bu yaşanmıştı. Şimdi Anadolu’ya yayılacak.

Sonuç: Geçmiş yıllarda yatırımcılar kısa vadeli cazibesine kapılıp dolar ve faize yatırım yaparken tercihini konuttan yana yapanlar çok kazançlı çıkacak. Konuta yatırım yapanların kazançlı çıktığı dönem yeni başlıyor. Geçmiş yıllarda yatırım için aldığınız konutu satmak için acele etmeyin. Piyasada yeni bir arz fazlasının oluşması en az bir kaç yıl sürer. Satmak için doğru dönem başladığında sizi haberdar edeceğim.

1 Comment

  1. HIZLI TRENLER YAPIP İSTANBUL U UYDU KENTLER ŞEKLİNDE EDİRNEYE KADAR DAĞITMAK GEREKİR SANAYİSİ ÜNİVERSİTESİ

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*