Genelge Nedir?

Genelge Nedir? Devam eden yaşantımız içerisinde sıklıkla olmasa da karşımıza çıkan bir Genelge kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu hakkında araştırma yapmaktadır. Konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Genelge nedir? Ve ne anlama gelir? Sorularının yanıtına yazımızda bulabilirsiniz. Peki, Genelge kelimesinin kökeni ne, Genelge kelimesinin kaç anlamı var? İşte “TDK’ye göre Genelge nedir?” sorusunun yanıtı.

Genelge Nedir

Bir Genelge kelimesi, günlük hayatta insanların az kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bir Genelge kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bir Genelge kelimesi, Türkçe’de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılmaktadır.

Bu noktada, Genelge kelimesi ne demek? TDK’ye göre anlamı nedir? Gibi sorularının yanıtlarını arayanlar yazımızda sorularının cevaplarını bulacaklar. Peki, Genelge kelimesinin kökeni ne? Genelge kelimesinin kaç anlamı var? TDK’ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler.

Genelge Nedir?

Genelge, bir konu hakkında ilgilisi olan kişilere gönderilen yazı anlamına geldiği bilinmektedir. Uygulamada yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanması amacı ile yayınlandığı konu hakkında detaylı bilgi veren ve ilgili makamlara gönderilen resmi yazılara genelge denmektedir.

Hiyerarşi bakımından genelgeler yönetmeliklerden sonra gelmektedir. Bu nedenle bir yönetmeliğe bağlı olarak hazırlanır ve yönetmelik hükümlerine açıklık getirmek amacı ile hazırlanır. Uygulamada konusundaki birliği sağlamak, kanun ve kanun hükmünde kararnamelerdeki özel hükümleri saklı tutulmak için. Resmi Gazete’de yayımlanan tüzük ve yönetmelikler haricindeki düzenleyici işlemler karar, tebliğ ve genelge olarak adlandırılır.

Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmamış yönetmeliklerin, genelgeler ve tebliğ tekliflerinin ilişkili oldukları bakanlığı bilgilendirmek şartıyla imzalanmasında düzenleyici ve denetleyici kurum başkanı görevlidir.

Quilling Nedir? Quilling Sanatı Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*