Yediemin Ne Demek?

Yediemin Ne Demek? Yediemin kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Birden çok kişi arasında hukuki durumu çekişmeli olan bir malın, çekişme sonuçlanıncaya kadar emanet olarak bırakıldığı kimse.” olarak anlamlandırılmaktadır.

Yediemin Ne Demek

Yediemin hukuki durumu çekişmeli ya da belirsiz olan bir malın, söz konusu çekişmelerin ya da belirsizliğin bittiği zamana kadar el konularak, el konulduğu andaki durumu ile muhafazasını temin etmek üzere ve/veya bu muhafazanın gerektirdiği ölçüde idare ve/veya işletilmesi için tevdi edildiği ve çekişme ya da belirsizlik sona erdiğinde ve hukuken iadeyi talebe yetkili kişi talep ettiğinde, anılan hak sahibi olan kişiye teslim aldığı durumu ile söz konusu mal ya da malları vermekle yükümlü olan kişiye denir.

Yedieminin Hukuki Sorumluluğu Yediemin Ne Demek?

İcra İflas Kanunu uyarınca tayin edilmiş bir yedieminin hukuki sorumluluğu İ.İ.K. 358.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

Üçüncü şahıs icraca haciz olunup kendisine bırakılan malları icra dairesinden istendiği anda evvelki vaziyetinde iade ile mükelleftir.

Bu suretle eline bırakılan malların kendisine affolunamayacak bir sebepten dolayı telef veya ziyanı ispat edemeyen üçüncü şahıs hakkında ceza takibinden başka evvelce tespit edilmiş olan kıymetler, hükme hacet kalmaksızın icra dairesince reysen tazmin ettirilir.

Bu kıymetleri tazmin ile mükellef olanlar, icra dairesinin bu baptaki talep ve kararlarına karsı icra mahkemesine, 16 ıncı maddede tayin edilen müddet içinde şikâyette bulunabilirler.

Bu durumda açıkça görünen şudur ki yediemin kendisine teslim edilen malı teslim aldığı gibi teslim edemiyor ise icra dairesi talep halinde yedieminden bu mal değerini tahsil yetkisine sahiptir. Yediemin söz konusu mal değerince borçlu sayılır.

Yedieminin cezai sorumluluğunun bulunmaması hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

Ancak belirtmek gerekir ki hukuki sorumluluğunda oluşması için şartları vardır.

Yedieminin Cezai Sorumluluğu

01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girmesi hasebiyle bu tarihten itibaren yedieminin cezai sorumluluğunun belirlendiği kanun maddesi 5237 sayılı TCK md.289 dur.

5237 sayılı TCK m. 289’a göre,

“(1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması hâlinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması hâlinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beste dördü indirilir.

(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adli para cezası ile cezalandırılır.

(4) Bir suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma kapsamında el konulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”.

İpka Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*