Kanal İstanbul Projesi Çalışmaları Devam Ediyor!

Kanal İstanbul Projesi Çalışmaları Devam Ediyor! Açıklamalara göre, resmî adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası’nda uygulanacak. Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak amacıyla Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu yapılacak.

Kanal İstanbul Projesi

Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri hazırlanacak. Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olması beklenmekte. Suyun derinliği 25 m olacağı tahmin edilmektedir. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapatılacak, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada olmasına sebep olacaktır.

Kanal İstanbul Projesinin Türkiye İçin Faydaları Neler Olacak?

  • Şehrin yoğunluğunu azaltacak; merkezdeki yoğunlaşmayı şehrin batısına doğru kaydıracaktır.
  • Savunma açısından büyük bir öneme sahip; Çünkü herhangi bir askeri birlik Trakya ovalarından geçtiği zaman İstanbul önlerinde konumlanacak. Fakat Kanal İstanbul, yaklaşık 400 metre genişliği ile bir savunma mevzii oluşturacak.
  • İstanbul’u tanker tehdidinden kurtaracak; Özellikle petrol, doğal gaz ve kimyasal madde yüklü tankerlerin geçişi nedeni ile Boğaz ve İstanbul ciddi bir şekilde tehdit altındadır. Bu tehdidin azalması ve zamanla ortadan kalmasında yararlı olacaktır.
  • Çevre tahribatı ve karbon emisyonu azalacak: boğazlardan geçen gemiler tarihi yarımadada karbondioksit salınımını arttırmaktadır.  Bu yüzden de tarihi yapı ve binaların zarar görmesine sebep oluyor. Kanal ile tarihi yarımada da bu emisyon azalmış olacaktır.
  • Kanal İstanbul projesinin ekonomik yönünden de yarar sağlayacağı söylenenler arsındadır.
  • Gemi trafiğinin azalmasını sağlayacak: Boğazdan geçen gemiler için ikinci bir güzergâh seçeneğine ortaya çıkmış olacak. Rahatlayan Boğaz, su sporları ve diğer etkinlikler için çekim merkezi haline

Kanal İstanbul Projesi Kaç Km Olacak?

Montrö Boğazlar Antlaşması (1936) imzalandıktan sonra yıllık 3 bin gemi boğazdan geçiş yapmaktaydı. Fakat zamanla bu sayı artmaya başladı. Şuan da yaklaşık 50 bini bulan gemi boğazlardan geçmektedir. Gerek boğaz trafiğinin artması ve yük gemilerinin geçiş güzergâhları ve planlamaları için alternatif arayışların başlaması ile Kanal İstanbul projesi ortaya çıkarıldı. Karadeniz ile Akdeniz arasında yer alan İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatabilmek için Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu olma görevini alacaktır. Projenin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Kanal İstanbul Projesinin Maliyet Nedir?

Projenin toplam maliyeti 75 milyar ₺ olarak açıklanmıştır. Köprü ve havalimanları gibi yatırımlar da hesaba katıldığında toplam maliyetin 118 milyar ₺ olacağı tahmin edilmektedir.

Konut Fiyatları Artmaya Devam Ediyor! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*