Korozyon Nedir?

Korozyon Nedir? Korozyon, metallerin çevre ile yaptığı elektrokimyasal tepkimeler sonucunda metalik özelliklerini kaybetme olayına denmektedir. Bu olay, metal malzemelere zaman içerisinde en çok hasar veren olayların başında gelir.

Korozyon Nedir

Korozyon sebebiyle, yaptığımız köprüler ve binalar çökebilmekte, boru hatlarımız hasar görmesine neden olur. Metallerin kullanıldığı herhangi bir tasarım yaparken korozyon, göz önünde bulundurulması gereken önemli bir etkendir, çünkü yapı güvenliğini ve yapının ömrünü doğrudan etkilemektedir.

Korozyonun Oluşumu Korozyon Nedir?

Metal ve alaşımların kararlı halleri olan bileşik haline dönme eğilimleri oldukça fazladır. Bunun sonucu olarak metaller içinde bulundukları ortamın elemanları ile tepkimeye girerek, önce iyonik hale ve oradan da ortamdaki başka elementlerin etkisi ile bileşik haline dönmeye çalışırlar; kimyasal değişime uğrarlar ve bozulurlar. Sonuçta metal veya alaşımın fiziksel, kimyasal, mekanik veya elektriksel özelliğini zarara uğrar.

Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışarıdan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydana gelen olaydır.

Korozyon Türleri Nelerdir?

1. Üniform Korozyon

Bir metalin yüzeyinde meydana gelen korozyon ve korozyon sonrasında bozulmanın yüzeyde belirli bir düzenle homojen bir şekilde dağılması olarak bilinmektedir

2. Çukur korozyonu

Bölgesel bir korozyon türü olan çukur korozyonu, genel olarak yüzeyinde aktif olmayan koruyucu bir tabakaya sahip malzemelerde oluşmaktadır.

3. Seçimli korozyon

Alaşım içerisinde yer alan bir elementin ya da metalin korozyona uğraması ve öncelikle alaşımdan uzaklaşmasına neden olan korozyon türü seçimli korozyon olarak isimlendirilir.

4. Galvanik korozyon

Birbiriyle etkileşime giren ve birbirinden farklı standart elektrot potansiyeline sahip olan malzemelerde zamanla aynı ortamda yer alması sonucunda oluşan korozyon türüne galvanik korozyon denmektedir.

5. Tane sınırları korozyonu

Metal malzemelerin kristal yapısındaki taneciklerin sınır çizgileri boyunca oluşan korozyon tane sınırları korozyon olarak adlandırılır.

6. Erozyon korozyonu

İçerisinde korozif özellik gösteren akışkan madde taşıyan metal malzemelerin iç yüzeylerinde akış yönünün tersindeki metal yapısında gözlenen homojen olmayan durumlar sonucunda metalin yüzeyinde korozyonun yanı sıra erozyon da meydana gelmektedir. 

7. Aralık korozyonu

Aralık korozyonu, metalin yüzeyindeki yarıklar ve aralıklar içinde yüksek korozif ortamda oluşan şiddetli bölgesel korozyondur. 

Öngerilmeli Beton Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*