Fırtına Hasarını Sigorta Karşılar Mı?


Fırtına Hasarını Sigorta Karşılar Mı? Son günlerde ülkemizi etkisi altına alan şiddetli fırtına nedeniyle yüzlerce binanın çatısı uçtu. Konutlar ve iş yerleri maddi zarara uğradı. Ağaçlar ve trafik ışıkları devrildi, tabelalar ve tehlike arz eden parçalar savruldu. Sadece İstanbul’da fırtınanın yol açtığı 500’ün üzerinde çatı uçması meydana geldi. Fırtınanın etkilediği illerde ise yüzlerce araç hasar gördü.

Fırtına Hasarını Sigorta Karşılar Mı?

Peki, çatı ve tabela uçması nedeniyle konutlarda, işyerlerinde ve araçlarda meydana gelen hasarı sigorta karşılar mı?

Fırtına Hasarını Sigorta Karşılar Mı?

Konut sigortası yaptırmak isteyen kişiler “Ev eşya sigortası neleri kapsar?” diye merak etmektedir. Oldukça geniş kapsamlı teminatlar sunan konut sigortası, ev içi risklerin yanı sıra doğal afetlere karşı da güvence vermektedir. Konut sigortası kapsamı ise ana ve ek teminatlardan oluşur. Bu teminatlar sigorta şirketine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, konut sigortası yaptıracakların önceden teminat bilgilerini öğrenmeleri tavsiye edilir.

Kendimi Fırtınalara Karşı Nasıl Sigortalayabilirim?

Kapsamlı bir fırtına hasarı sigortası genellikle bulunmaz. Fırtına sonrası, hangi hasarın meydana geldiğini ayırt etmek önemlidir;

Dairedeki eşyalar için: Ev Eşyası Sigortası

Arabalar için: Kısmen Kapsamlı Sigorta

Binalar için: Konut Sigortası

İnşaat hasarları için: İnşaat Sigortası

Üçüncü şahıs zararı için: Sorumluluk Sigortası

Çoğu sigorta şirketi, poliçeye dâhil olması durumunda yalnızca rüzgâr gücü 8 ve daha şiddetlisi için ödeme yapar. Bölgenizdeki fırtına şiddetini, hasar raporuyla birlikte sigorta şirketine kendiniz sağlamanız gerekmektedir.

Tarım Alanları Dâhil

Tarım alanları ve seralar tarım sigortası kapsamında korumaya alınmaktadır. Eğer tarım sigortanız varsa kaybınızın tamamını da tarım sigortalarından karşılayabilirisiniz. Hasar gören işyerlerinde de sigorta bulunuyorsa hasarlar karşılanıyor. Diğer yandan vatandaşların vefat durumunda hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası varsa, fırtına sonucu yüksek tazminat ödemeleri bulunmakta.

Sigorta Yoksa Ne Olacak?

Kasko veya işyeri ya da konut sigortası yoksa fırtınadan zarar gören vatandaş zararını kimden talep edecek? Vatandaş fırtınada çatısı uçan, tabelası düşen bina ya da işyeri sahiplerine, ‘aracım, konutum zarar gördü, bu zararımı karşılayın’ diyerek dava açabilmektedir.

Yapılan tespit sonucu gerekli bakım ve onarımların yapılmadığına, ihmal nedeniyle bu zararın oluştuğuna karar verilirse vatandaş sorumlulardan zararını alabilir. Son bir iki günde yaşadığımız fırtınayı normal bir fırtına ya da lodos olarak görülmemektedir. Doğal afet olarak nitelendirildiği bilinmektedir.

Konutta Stokçuluk Dönemi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*