Emlak Vergisinde Artış İçin İtiraz Süreci Başladı!

Emlak Vergisinde Artış İçin İtiraz Süreci Başladı!. Önümüzdeki 4 senenin değerlerinin belirleneceği. Takdir Komisyonu toplandı. 30 Haziran’da askıya çıkarılan vergi artışlarına yapılacak olan itiraz süreci başladı.

Emlak Vergisinde Artış İçin İtiraz

Daha öncesinde Takdir Komisyonu’nun açıkladığı değer tespitlerine karşı dava açma yolu kapalıydı. Anayasa Mahkemesi kararı ile emlak vergisi değer tespitine ilişkin dava açma hakkını kısıtlayan kanun hükmü, 13 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak iptal edildi. Yayımlanan bu karar ile artık mükellefler gayrimenkulleri için tespit edilen değerlere karşı dava açıp itiraz edebilirler.

Dört senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirlenen rayiç bedele her sene değerlendirme oranın yarısı eklenerek ödenecek vergi için hesaplama yapılmaktadır. Toplanan takdir komisyonları arsa ve arazilere göre değişmekte, komisyon 6 veya 7 üyeden oluşmaktadır.

En son 2017 ‘de toplanan takdir komisyonunun açıkladığı zamlar oldukça tartışıldı ve çok sayıda itiraz gerçekleşmişti. Komisyon 2018-2021 dönemi içinde arsa birim değerlerini yani rayiç bedelini saptamıştı. Gerçekleşen itirazların ardından Emlak Vergisi Kanunu’na geçici bir madde dâhil edilerek emlak vergi değerlerindeki artışa %50 sınır konulmuştu.

Emlak Vergisinde Artış İçin İtiraz Sürecinde İzlenecek Yol

Takdir Komisyonu tarafından belirlenen yeni değerler belediyelerde ve muhtarlıklarda 30, gün boyunca asılı kalacaktır. Bu 30 gün içerisinde yeni rayiçleri yüksek bulan mükellefler, tebliğ tarihinden itibaren ilgili vergi mahkemesinde dava açabilir. Yani 30 Haziran 2021 tarihinde belirlenen değerler 30 Temmuz 2021 tarihine kadar 30 gün içerisinde itiraz edebilirler. Eğer bu 30 gün içerisinde belirlenen komisyon kararına yönelik dava açılmaz ise belirlenen değerler geçerli oluyor. Açılacak olan davalarda kararı uygulayan belediye muhatap oluyor. Hak sahibinin dava açması yeterli olacaktır.

Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi’ne göre, kararların dava konusu olması halinde izlenen yollar şu şekildedir:

Takdir komisyonu kararlarına yönelik vergi mahkemelerinde dava açılmakla beraber esasa yönelik karar alınmadıkça takdir komisyonu kararları uygulanmaya devam edilmektedir. Mahkeme, takdir komisyonu kararının iptali için karar aldığında takdir komisyonlarının derhal bir araya gelerek yeni değerlere karar vermesi gereklidir.

Vergi mahkemesi tarafından alınan kararlar, takdir komisyonu tarafından saptanan değerlerin belli bir oranda yükseltilmesi, indirilmesi ya da yeni bir değer belirlenmesi şeklinde olursa, takdir komisyonları tarafından yeni bir takdir uygulanmayacak vergi mahkemesi kararları dâhilinde hesaplama yapılacaktır.

Yargı kararları üzerine takdir komisyonları tarafından yeniden alınan kararlar ile daha önce alınan kararlardan kesinleşmiş olan kararlar, belediye ve muhtarlıklarda ilan edilmek üzere 2022 Mayıs ayı sonuna kadar mükelleflere bildirilecektir.

Muhtarlar Şerh Uyguladı

Takdir komisyonlarının toplantılarında; belediye başkan veya vekili, ilgili belediyeden yetkili bir memur, vergi dairesi başkanının yetki verdiği iki memur, tapudan bir memur, ticaret odasından bir üye, organize sanayi bölgesini temsilen bir üye ve mahalle muhtarı yer almaktadır. Takdir komisyonlardan alınan birçok kararda mahalle muhtarlarının şerhi ön plana çıkmaktadır. Muhtarlar, artışları fahiş bulduklarını söyleyerek kararlara şerh koyup imza attı.

Kanal İstanbul Ne Zaman Açılacak? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*