Pafta Nedir? Kadastral Pafta Ve Mimari Pafta Ne Demek?

Pafta Nedir? Kadastral Pafta Ve Mimari Pafta Ne Demek? Pafta bir harita ve ya planı meydana getiren parçalardan her birine denir. Pafta özellikle inşaat sektöründe kullanılmakta olan terimler arasında yer almaktadır. Bu kelime dilimize Farsçadan gelmiş bir kelimedir.

Pafta Nedir

Belirli bir ölçek dâhilinde hazırlanan haritalarda arsa, arazi vb. yeryüzü parçalarının tek bir pafta içerisinde gösterilmesi genellikle mümkün olmamaktadır. Bu yüzden de haritası hazırlanacak olan alan enlem ve boylam farkları alınıp belirli paftalara ayrılarak sistemli olarak bölümlenir. Tapu kadastro işlemlerinde pafta, parsel ve ada gibi bölümler kullanılmaktadır.

Paftada bulunması gereken önemli bilgiler vardır ve bu bilgilerin olmaması durumunda eksik çizim yapılmış olacaktır. Kat adedinde, arsa alanına, kullanım amacından, proje denetimi yapan denetçi mimar ve mühendislerin bilgisine kadar önemli birkaç kriter yer almalıdır.

Paftada Hangi Bilgiler Vardır?

Paftada yer alan bilgiler arasında şunlar bulunmaktadır. Arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numaraları, arsanın alanı, varsa mevcut yapılar, yapının taşıyıcı sisteminin niteliği, kat adedi, emsal hesabına konu alanı, yapı inşaat alanı ve toplam yapı inşaat alanı, kullanım amacı, yapı sahibi, yapı müteahhidi, proje müellifleri ve proje denetimi yapan denetçi mimar ve mühendisler ile bunlara ilişkin kuruluşlar hakkındaki bilgileri ihtiva eden bilgi tablosu paftadan elde edilmektedir.

Mimari Pafta Nedir?

Mimari anlatım tekniklerinin temelini paftalar ile yapılan görsel sunumlar oluşturmaktadır. Mimari proje sunum paftası tasarım sürecindekine benzer estetik, özgün ve fonksiyonel çözümler yaratabilmeyi zorunlu kılmakta. Genellikle mimari sunum paftalarında A0 ve ya A1 kağıt boyutları tercih edilir. Paftalar büyük oranda tümü dikey olacak şekilde kullanılsa da bazı özgün düzenlemelerde yatay olarak da kullanılabiliyor.

Kadastral Pafta Nedir?

Kadastro paftası ya da kadastral harita da denen harita, imar, kamulaştırma haritaları da tapuya tescil edilmekle tapu haritası vasfını kazanır.

Kooperatif Ne Demek? Kooperatif Ev Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*