Yargıtay’dan Konut Dolandırıcılığı İçin Caydırıcı Karar

Yargıtay’dan Konut Dolandırıcılığı İçin Caydırıcı Karar. Kurasız konut verileceğini iddia eden dolandırıcılar ile ilgili emsal bir karar aldı. Basit dolandırıcılık suçundan mahkum edilen dolandırıcıların, nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkum edilmesine karar verildi.

Konut Dolandırıcılığı

Bursa’da TOKİ başkanını tanıdığını ileri sürerek kurasız ev verileceğini iddia etti. Dolandırıcı, kurasız konut vadederek kişilerden 200’er Türk Lirası aldı. Aradan süre geçmesine rağmen konut hayaline kavuşamayan 3 kişi, polis merkezine gitti. Kişilerin başvurusunun ardından Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı.

Yargıtay 15. Ceza Dairesi, dar gelirli vatandaşları dolandıran kişi hakkında emsal bir karara imza attı. Buna göre; Türk Ceza Kanunu’nun 255. maddesindeki “Kamu görevlisi üzerinde nüfuz sahibi olduğundan bahisle haksız bir işin gördürülmesi amacıyla girişimde bulunması için doğrudan veya aracılar vasıtasıyla kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” hükmü anımsatıldı. 

Yargıtay’dan Konut Dolandırıcılığı İçin Çıkan Karar İse Şu Şekilde

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık
HÜKÜM : 1- Katılan …’e yönelik eylemi nedeniyle;TCK’nın 157/1, 62, 52/2, 53. maddeleri gereğince mahkumiyet
2- Katılan….’ye yönelik eylemi nedeniyle; TCK’nın 157/1, 62, 52/2, 53. maddeleri gereğince mahkumiyet
3- Katılan …’ya yönelik eylemi nedeniyle; TCK’nın 157/1, 62, 52/2, 53. maddeleri gereğince mahkumiyet

Dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Sanığın, katılanlara TOKİ Başkanını tanıdığını söyleyerek kendilerine çekilişsiz istedikleri yerden daire çıkartabileceğini söyleyerek masraf adı altında 200’er TL para talep ettiği, katılanların da parayı vermesine rağmen evle ilgili bir işlem yapmadığı iddia edilen olayda; sanığın, katılanlara TOKİ başkanını tanıdığını söyleyerek kurasız bir şekilde ev sahibi olabileceklerin söylerek katılanlardan menfaat temin etmesi karşısında; eylemin TCK 158/2. fıkrasında yer alan suçu oluşturduğu anlaşılmakla; sanığın nitelikli dolandırıcılık suçundan mahkumiyetine hükmedilmesi gerekirken hatalı vasıflandırma ile basit dolandırıcılık suçundan mahkumiyetine hükmedilmesi,

Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün 5320 sayılı Kanun’un 8. maddesi uyarınca uygulanması gereken CMUK’nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, aynı Kanunun 326/son maddesi uyarınca ceza miktarı bakımından kazanılmış haklarının saklı tutulmasına, 21/09/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Kiracılara Pandemi İndirimine Yargıtay Vizesi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*