Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı Ne Demek?

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı Ne Demek? Sizler için merak edilen “Konut dışı kentsel çalışma alanı ne demek?” hangi yapılar, neler bu alanlara yapılabilir araştırdık ve aşağıdaki yazımızda sizin için derledik.

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı

İçerisinde motel ve lokanta da bulunabilen akaryakıt ve bakım istasyonları, resmi ve sosyal tesisler, dumansız, kokusuz atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depoların yapılabileceği alanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu alanlar kent içinde yaşayan insanların bu tarz yapılardan çıkabilecek herhangi bir zararlı atıktan etkilenmesini önlemek amacı ile yapılmaktadır.

Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunlu hale gelmiştir.  Ayrıca planlı veya planlanacak konut dışı kentsel çalışma veya servis alanlarında akaryakıt veya LPG istasyonu olarak Nazım İmar Planında gösterilmeyen, üst ölçek imar planları bulunmayan yerlerde akaryakıt ve LPG istasyonları yapılamaz ve ruhsat verilemez.

Yeni yönetmelik gereğince konut dışı kentsel çalışma alanlarında parsel genişlikleri ve parsel derinlikleri 40.00 metreden az olmaması gereklidir. Aynı zamanda yönetmelik kapsamında parsel alanlarına da m2 sınırlaması getirildi ve parsel alanları, konut dışı kentsel çalışmaları alanlarında 2000 metrekareden az olamamaktadır. Konut dışı kentsel çalışma alanları ile ilgili esaslar, Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yeniden belirlendi. Yönetmelik esasları, 1 Ekim 2017 itibari ile yürürlüğe girmiştir.

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanında Neler Yapılabilir?

  • Akaryakıt satış ve bakım istasyonları, 
  • Resmi ve sosyal tesisler, 
  • Dumansız, kokusuz atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike arz etmeyen imalathaneler,
  • Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depolar,
  • Toptan ticaret pazarlama ve depolama alanların,
  • Konaklama tesisleri,
  • Lokantalar,
  • Halı saha, tenis kortu gibi açık spor tesisleri,
  • Düğün salonu,

vb. benzeri yerler yapılabiliyor.

Mevzii İmar Planı Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*