Tabiyet Ne Demek?

Tabiyet Ne Demek? Tabiyet kelime anlamı nedir? Tabiyet nedir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Tabiyet kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Tabiyet kelimesi Arapça kökenlidir.

Tabiyet Ne Demek?

TDK’ye göre, tabiyet kelimesi anlamı şu şekildedir: “Bir şeye veya bir kimseye bağlı olma, bağımlılık, uyrukluk” anlamlarına gelmektedir. Tabiyet, kişileri devlete bağlamış olan hukuki ve siyasi bağ olarak bilinmektedir. Yani bunu kişilerin bir devlet parçası olması şeklinde ifade edebiliriz. Ayrıca uyruk anlamına gelen tabiyet vatandaşlık değişiminden etki görmemektedir.

Tabiyet, sadece kişiler için geçerli değildir, mallar içinde geçerlidir. Örneğin gemiler, uçaklar için tabiyet bağlı oldukları devlettir. Örneğin; Gemilerde tabiyet bayrak çekme kuralı ile tespit edilmektedir.

Tabiyet Ne Demek?

Tabiyet kelimesi Osmanlı döneminden dilimize yerleşmiş bir mirastır. Türkiye’de doğan bir kişi Türk tabiyetine bağlı sayılır. Uyruk anlamında kullanılan tabiiyet kelimesi vatandaşlık geçişlerinden etkilenmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuş yabancı uyruklu kişiler Türk vatandaşı olmadan önceki uyruklarına bağlı kabul edilirler. Ancak tabiyet uyruk anlamında kullanılmayıp vatandaşlığı anlatmak için kullanıldığında durum farklılaşır.

Vatandaş Olabilmek İçin Gerekli Şartlar

Bir ülkenin vatandaşı olabilmek için bir takım gerekli şartlar vardır. Bu şartlar;

  • Ülkede ikamet etmek,
  • Ülkede evlilik yapmak,
  • Ülkeye yatırım yapmak gibi

şartlar aranmaktadır.  Vatandaşlık anlamında kullandığımız tabiyet bu şartlar sağlandığında gerçekleşir ve kişi o ülkenin vatandaşı olur.

1964 yılında Tabiyetin genel ilkeleri Türk Vatandaşlık Kanunu tarafından açıklanmıştır. Bu açıklamalarda asil ve müktesip tabiyet olduğu ifade edilir. Asil tabiyet; hem kan hem toprak bağı ile oluşan tabiyete denir. Müktesip tabiyet ise; daha sonradan kazanılmış olan ( evlilik, yatırım yapma, evlat edinme vb.) yollardan kazanılan tabiyete denilmektedir.

Müstesna Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*