Oksidasyon Nedir? Oksidasyon, biyoloji ve kimya başta olmak üzere veteriner ve zooloji alanlarında da ismi sıkça geçen bir terimdir. Biyoloji de yanma, kimya da ve veterinerlikte yükseltgenme, zooloji de bir maddenin oksijen ile birleşerek yanması da oksijenin etkisi altına girerek parçalanmasına oksidasyon ismi verilmektedir. Yükseltgenme de enerji elde edilirken, indirgenme de enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır.
Oksidasyon Nasıl Olur? Oksidasyon Nedir?
Bir metalin oksidasyonu için zorlayıcı kuvvet, oksit oluşumu için serbest enerjideki değişimler neden olmaktadır. Oluşacak oksit tabakasının kalınlığı ve oksidasyon miktarı, oksitlenme olayının termodinamiğine bağlı olmamak ile birlikte, kompleks kinetik ve mikroyapısal yaklaşımlar sonucu meydana gelmektedir. Oksidasyon sırasında iki benzer durum meydana gelir. Metal oksit ara yüzeyinde nötral metal atomları elektronlarını yitirir ve oksit tabakası içerisinden geçip, oksit-çevre ara fazına ulaşacak iyonlar halini almaktadırlar.
Serbest kalan elektronlar, oksit boyunca hareket ederler ve yüzeyde oksijen moleküllerinin, oksijen iyonlarına azalmasında yardımcı olur. Metal katyonlar, oksijen anyonlarından daha hızlı hareket ettikleri durumlarda (Fe, Cu, Cr, Co gibi) oksidasyon, oksit-çevre ara fazında oluşmaktadır. Aksi takdirde yani metal iyonları oksijen iyonlarından daha yavaş hareket ettiği durumlarda, oksit oluşumu oksit-metal ara fazında meydana gelir(Ti, Zr, Si gibi).
Metalin oksidasyonu sırasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucu sistemin serbest enerjisinde bir farklılık oluşmaktadır. Serbest enerjideki bu farklılık, oksidasyon sırasında dışarıya karşı yapılan veya engellenen duruma eşdeğerdir. Oksitlenme olayının oluşması için, sistemin serbest enerjisindeki değişimin negatif olma işlemi gerçekleşmelidir. Aksi halde oksitlenme hali oluşma sürecine girilemez.
İnşaatta Tefriş Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun