Mücavir Alan Nedir? Mücavir Alan Sınırları Nasıl Belirlenir?

Mücavir alan kısaca , belediyenin sınırları içinde olmayan belirli alanların belediye sorumluluğunda olmasıdır.3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. Maddesinde tanımlanmış  olan bu alanlar imar bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmektedir.

Belediye alanlarından farklı olarak , belediye sınırları dışında yer almaktadır. Farklı bir belediye sınırına girmedikleri sürece belediye sınırlarına yakın olmaları gerekmez.  Bu alanlar köylerde de olabilir. 

Belediye sınırı , bir belediyenin yasa kurallarına göre belirlenen idari sınırlarıdır. Fakat Mücavir Alan Sınırı , kontrol ve sorumluluk verilen yetki sınırıdır.

Mücavir Alan Nedir? hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Mücavir Alan

Mücavir Alan Sınırları Nasıl Belirlenir? 

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 45’inci maddesine göre; Mücavir alan sınırları belediye meclisi ve il idare kurulu kararına dayanarak vilayetler tarafından Bakanlığa gönderilir. Bakanlığın bunları inceleyerek aynen veya değiştirerek tasdik etmeye veya değiştirilmek üzere iadeye yetkisi vardır. Mücavir alanın belediye sınırına bitişik olması gerekmez. Bu alanlar köyleri de ihtiva edebilir. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde mücavir alana alma ve çıkarma konusunda resen karar verebilir. 

Mücavir Alan Belirlenirken Uyulması Gereken Kurallar 

* Mücavir alanın yol sorunu olmamalıdır.

* Belediyenin belirlediği bu alan sınırlarının bir başka belediyenin sınırlarına taşmaması gerekir.  
* Niteliksel büyüklüğü önemlidir. 
* Belediyenin gelir-giderlerinin bu alan çalışmalarını karşılaması gerekir. 

Belediye Sınırı ile Mücavir Alanı Sınırı Arasındaki Fark Nedir?

Belediye, kamu tüzel kişiliğine sahip olan ve belde sınırları içerisindeki halkın gereksinimlerini karşılamakla sorumlu olan bir yerel yönetim birimidir. Bir belediyenin kurulabilmesi için bölgede nüfusun 5.000 ve üzerinde olması gerekmektedir. Belediyelerin birer idari sınırı bulunur. Bu sınır içerisinde mali ve idari konularda bağımsız olarak hareket edebilir.

Belediye sınırları içerisindeki en küçük yerleşim yeri olan köylerde de tüzel kişiler bulunmaktadır. Mücavir alanlar ise bir idari sınır değildir. Bu nedenle alan içerisine alınan yerleşim yerinde tüzel kişilik varsa bu tüzel kişiliğin hakları devam etmektedir.

Yerleşimin Belediye Olması İçin Nüfusu Kaç Olmalıdır? hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*