Belediye Nüfusu Kaç Olmalıdır?
Belediye nüfusu kaç olmalıdır? Belediyeler; il, ilçe, bucak gibi yerleşim yerlerinde sokakların bakımı, temizlik, aydınlatma, su, esnafın denetimi gibi kamu hizmetlerini gören, başkanı ve üyeleri seçimle gelen, tüzel kişiliği olan örgüt anlamına gelmektedir. Kanunen nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim yerlerinden belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.
Belediyelerin kuruluşu ve sınırları 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında açıklanmıştır. Bu kanun, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektedir.
Nüfus hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Yerleşim Yerinin Belediye Olması İçin Gerekenler
ediyelerin kuruluşu ve sınırları 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında açıklanmıştır. Bu kanun, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektedir.
Kanunen nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim yerlerinden belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.
Köylerin veya muhtelif köy alanlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına en az 5.000 metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının 5.000 ve üzerinde olması gerekir.
İçme ve kullanma suyu alanları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına 5.000 metreden daha yakın yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.
Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.
Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülkî idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, on beş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir.
İşlem dosyası valinin görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderilir. Danıştay’ın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur.
İl Genel Meclisi Nedir ? Görevleri Nelerdir ? Hakkında detaylı bilgi edinebilmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun