Apartman Altında İşyeri Açma? Hangi İşyerleri Açılamaz ?

Apartmanda işyeri açılabilir mi?

Apartman Altında İşyeri Açma işlemi için; niteliği “ticari” olan ve dükkan, işyeri olarak kayıtlı olan bağımsız bölümlerde işyeri açılabilmektedir. Taşınmaz niteliği daire ve mesken olan ana taşınmazlarda açılacak işyerleri farklılık göstermektedir Bunun dışında apartmanda açılması yasak olan işler de bulunuyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi işyerleri açılamamaktadır. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri geçersiz kabul edilmektedir.

Apartman Altında İşyeri Açma?

Apartman Altında İşyeri Nasıl Açılır?

Tüm kat maliklerinin oybirliği ile karar alması halinde mesken olan bir bağımsız bölümde işyeri açılması mümkün olmaktadır. Ancak her türlü işyerine onay verilmemektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartmanlarda yapılamayacak işler ve açılamayacak işyerleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu yasak işlerin dışında oybirliği ile karar alınması halinde apartmanda işyeri açabilirsiniz.

İşyeri Ruhsatı Talebi İçin tıklayınız.

Hangi İşyerleri Açılamaz ?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartmanlarda yapılamayacak işler ve açılamayacak işyerleri hakkında bilgi verilmiştir.Bu kanunun 24. Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır;

“Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.”

1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam edebilirler. Faaliyetin devamı için verilen zaman, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. 

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da aynı işlem uygulanmaktadır.

Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden herhangi bir kimsenin isteği üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti sicilinde şerh olarak verilir.

Yönetim Planı Nedir? hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

2 Comments

  1. Selam benim dükkanıma içkisiz balık restoranı açmak istiyorlar bunun için apartmanın tamamından izin almam gerekiyor mu?

  2. Oturduğumuz binanın altın da yine daire ve dükkan sahibi olan komşumuz dükkanında araç tamiri araç boyası ve benzeri işler yapıyor çok ses oluyor ne yapmamız gerekiyor

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*