Kapalı Çarşı Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Bilgileri

Kapalı Çarşı Nerede? Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da bulunan Kapalıçarşı’nın tarihi 15. yüzyılın ortalarına Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Bizans döneminde çarşı yerinde dünyanın en eski pazarlarından olan küçük bir çok dükkan yer alıyordu. İstanbul’un fethinin ardından ise Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1456-1461 yılları arasında çarşı genişletiliyor ve “Büyük Pazar” olarak isimlendiriliyor.

Kapalı Çarşı Nerede

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi amacıyla inşa edilen yapılar ile birlikte Kapalıçarşı’nın da temeli atılmıştır ve yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür. 1880’de gerçekleştirilen bir sayıma göre Kapalıçarşı’da, 4399 tane dükkan, 2 bedesten, 24 han, 1 hamam, 1 türbe, 1 cami, 10 mescit, 1 sebil, 8 kuyu, 2 şadırvan, 16 çeşmenin yer aldığı belirtilmektedir.

Bu çarşıda bir çok dükkan bulunmaktadır; Aktarlar, nadide eserlere sahip antikacılar, ayakkabıcılar, deri ustaları, bakırcılar, gümüş takı ve gümüş eşya ustaları, takı tasarımcıları, kuyumcular, çiniciler, özel kumaşlara sahip dükkanlar, çok değerli el dokuması halılara sahip halıcılar, Türk El Sanatları’nın birçok farklı örneğini bulabileceğiniz ufak atölyeler ve çok daha fazlasını Kapalı Çarşı’da bulabilirsiniz.

Kapalı Çarşıda bulunan yapıların büyük bir kısmı dönem içerisinde meydana gelen büyük yangınlar ve depremlerden zarar görmüştür. 1894’teki büyük depremin ardından Kapalı Çarşı çok ağır hasar görüyor ve ticaret durma noktasına geliyor. Sultan II. Abdülhamid’in büyük çabalarıyla Kapalıçarşı yeniden inşa ediliyor ve bugünkü haline ulaşıyor.

Kapalı Çarşı Nerede?

Kapalı Çarşı, İstanbul ili, Beyazıt mahallesi ve Fatih ilçesinde yer almaktadır. Kapalı Çarşı’nın bir ucu Beyazıt’a, bir ucu Cağaloğlu’na, bir ucu Mercan Yokuşu’na, bir ucu da Çemberlitaş’a kadar uzanır ve oldukça büyük bir alanı içerisine almaktadır. Kapalı Çarşı’ya İETT Otobüsleri ile ve ya Tramway ile geliyorsanız Beyazıt durağında inmelisiniz. Yürüyerek gelenler ise Mahmutpaşa yokuşundan çıkarak gelebilirler.

5. Levent Nerede? 5. Levent Nereye Bağlı? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*