Bordür Nedir? Bordür Taşı Ne Demek?

Bordür Nedir? Bordür Taşı Ne Demek? Bordürler; kaldırım ve refüjleri yoldan ayırmak ve yola sızan suları, yağmursuyu sistemine yönlendirmek gibi amaçlarla kaldırım ve refüj kenarlarına dizilen çeşitli boy ve kesitlerde betondan ya da diğer yapı malzemelerinden imal edilen taşlardır.

Bordür Nedir

Ülkemizde en önemli belediyecilik faaliyeti, kaldırım yapmak olarak bilinmektedir. Bordürler de şehirlerin ve belediyelerin oldukça kullandığı ve tercih ettiği malzemelerdir.

Bordür Taşı Ne Demek? Bordür Nedir?

Bordür taşları betondan tek parça halinde veya bir yüzeyi kademeli ve gövde betonlu olarak 2 şekilde üretilebilir. Yüzeyi tabakalı olarak üretilecek bordür taşlarını yüzey tabakası kalınlığı, imalatçının isteği üzerinden 4 mm. den daha az yapılmamalı, gövde betonuna ayrılmayacak şekilde yapışmalıdır. Bordür taşları, fonksiyonel veya dekoratif, desenli, yüzeyi şekillendirilmiş olarak üretilmesi mümkün olan malzemelerdir. Bordürler en fazla iki işçi tarafından kaldırılabilecek ağırlıkta üretilmelidir.

Bordür Döşeme İşlemi

Bordürlerin döşenmesi işlemine başlamadan önce istenilen eğim ve yönlerde dayanıklı bir taban harç yapılmalıdır. Eğer taban malzemesi gevşek veya kabul edilemeyecek cinsten bir malzeme ise bu malzeme kaldırılarak yerine seçilmiş malzeme konup iyice sıkıştırılıp zemin düzgün bir hale getirilmelidir.
Bordürler yol betonları döküldükten sonra konulabileceği gibi bu işlemden önce de yerleştirilebilir. Sonradan yerleştirmede, iki yanı kalıplı olarak beton dökümü daha rahat sağlanır. Önceden yerleştirme işleminde ise beton tesviyesi için bordür yakınına bir mastar koymak önemlidir. Her iki halde de önce iyice sıkıştırılmış zemine 10 cm yükseklik ve 30 cm genişlikte 250 dozlu bir altlık betonu kalıplı olarak dökülmelidir. Bu beton sertleştikten sonra üzerine 200-250 kg doz harçla1-1,5 cm aralıklı olarak bordürler yerleştirilir. Ufak çarpmalara karşı dayanıklı olması amacı ile arkaları bordürün yarısına kadar aynı harçla üçgen şeklinde doldurulup sıkıştırılır.

Bordür döşeme işlemi, tesviye betonundan sonra projede belirtilmiş olan kotlara( Topografik yükseklik ve alçaklık) göre bir doğrultuda ortalama aralarında 20-30 m mesafe bulunacak şekilde iki bordür aplike edilir. Bu iki bordür arasına bordürün üst kotundan gergin vaziyette bir ip çekilir, bu ipe göre aradaki bordürler yerleştirilir.

Tonoz Nedir? Tonoz Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*