Üst Hakkı ;Taşınmaz maliki tarafından 3. kişi lehine arazisinin altında veya üstünde yapı yapmak yada mevcut bir yapıyı koruma yetkisi veren bir irtifak hakkına denilir. Hak devredilebilir ya da mal sahibinin mirasçılarına geçebilir.
Üst hakkı konusunda daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.
Üst Hakkı Süresi:
Üst hakkı için ez az süre belirlenmemiştir. En az 30 yıl için kurulan hak tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilir. Bağımsız bir hak olarak en fazla 100 yıl verilebilir. Hak, süresinin üç bölü dördü dolduktan sonra, kurulması için öngörülen şekle uyularak her zaman en çok 100 yıllık yeni bir süre için uzatılabilir. İçerik ve kapsamıyla ilgili olarak resmî senette yer alan bilgiler taraflar için bağlayıcıdır.
Süresinden Önce Devir İstemi Nasıl Olur?
Üst hakkı sahibi sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal ederse ; malik, üst hakkının süresinden önce kendisine devrini gerçekleştirmek için işlem başlatabilir.Malik, üst hakkının devrini, kendisine geçecek yapılar için uygun bir bedel ödemek kaydıyla isteyebilir. Üst hakkı sahibinin kusuru, bedelin belirlenmesinde indirim sebebi olarak göz önüne alınabilmektedir.
Üst Hakkı Tescili
Yapı alacaklıları ipoteğinin kurulmasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.İpotek, hakdevam ettiği sürece, her zaman tescil edilebilir, İcra yoluyla satışta terkin olunamaz,
Üst Hakkının Sona Ermesi
- Hak süresi tamamlandığında, yapılar, arazi malikine kalır ve arazinin bütünleyici parçası olur.
- Bağımsız ve sürekli tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilmişse, hak sona erince bu sayfa kapatılır.
- Uygun bir bedel ödenmesi kararlaştırılmışsa, miktarı ve hesaplanış biçimi belirlenir.
- Bu ipotek, üst hakkının sona ermesinden başlayarak 3 ay içinde tescil edilir.
- Ödenmesi kararlaştırılan bedel, hakk kendileri için rehnedilmiş olan alacaklıların henüz ödenmemiş alacaklarının güvencesini oluşturur ve rızaları olmaksızın hak sahibine ödenmez.
- Üst hakkı üzerindeki rehin hakları, diğer bütün hak, kısıtlama ve yükümlülükler de sayfanın kapatılmasıyla birlikte sona erer. Bedele ilişkin hükümler saklıdır.
- Taşınmaz maliki, aksi kararlaştırılmadıkça, kendisine kalan yapılar için hak sahibine bir bedel ödemez.
- Kararlaştırılan bedel ödenmez veya güvence altına alınmazsa, hak sahibi veya bu hak kendisine rehnedilmiş olan alacaklı, bedel alacağına güvence olmak üzere, terkin edilen hak yerine aynı derecede ve sırada bir ipoteğin tescilini isteyebilir.
Şerh nedir ? konusu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun