Kiralık Evlerde Kura Çekilişi Dönemi!

Kiralık Evlerde Kura Çekilişi Dönemi! Türkiye’de son zamanlarda kira oranları % 40 artış yaşadı. Ev arayan vatandaşlar kiraların yükselmesine rağmen ev bulamıyor. Kiralık ev stoklarının azalması ile ev kiralamada yeni bir dönem ortaya çıktı. Kiralık ev ihtiyacının karşılanmaması ve yoğun talep ile uzun sıraların oluşması ile kiralık evler için çekiliş yapılmaya başlandı.

Kiralık Evlerde Kura Çekilişi Dönemi

Ev kiralarında yüksek bir artışın meydana geldiği Türkiye’de %40 oranında yaşanan artışa rağmen kiralık ev bulmak oldukça zorlaşmaktadır. Sabah gazetesi yazarı Betül Alakent’in haberlerine göre İstanbul’un bazı bölgelerinde kira fiyatları %300 arttı dedi. Emlakçılarda uzun sıraların oluşması ile belirli semtlerde yer alan kiralık boş daireler için kura çekilişleri yapılmaya başlandı.

Kiralık Evlerde Kura Çekilişi Dönemi! Kura İçin İsim Yazdırılıyor

Kiralarda yaşanan yüksek artışa rağmen kiralık daire talebinin azalamaması ile emlakçılarda uzun sıralar meydana geldi. Talebin karşılanamaması ile yeni bir dönem başladı ve çekiliş yapmaya başlıyorlar. Özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim ile birlikte öğrenciler ailelerinin yanına dönmüşlerdi. Şimdilerde ise yüz yüze eğitime geçileceği için öğrenciler ev arayışlarına girdiler. Buda kiralık evler için talebin artmasını sağladı. Bu yoğunluk ile birlikte kiralık ev isteyen kişiler isimlerini listelere yazdırmaya başladılar.

İki Senedir Sorun Var

Son yıllarda yaşanan fiyat artışında birçok etken sebep olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemin başlangıcının ise iki sene öncesinde yaşandığını dile getiriyor. Uzmanlar, özellikle son bir senede kira oranlarının hissedilir bir şekilde arttığını söyleyerek “Azalan yeni konut arzına rağmen artan konut talebi, salgın sebebiyle ertelenen evlilikler, yüz yüze eğitimin yeniden başlayacak olması, kentsel dönüşümün oluşturduğu kiralık konut talebi gibi nedenler kira fiyatlarını ciddi oranlarda yükseltti” diyor.

Kiralık Ev Fiyatlarındaki Artışın Nedenleri?

  • Stoklar konut kredi kampanyaları ile tükenmeye başladı. Pandemi dolayısı ile yeni konut üretimi yavaşladı ve konut talebi artınca bu kiralarda fiyat artışına neden oldu.
  • Kentsel dönüşüm ile birlikte yaklaşık 80 bin mülk sahibi evini boşalttı ve kiralık ev arayışına girdi. Bu da evlerin kira fiyatını arttırdı.
  • Salgın sebebiyle ertelenen, yapılamayan evliliklerde bu yaz patlama yaşanması hem konut fiyatlarında hem de kiralarda önemli artışlara neden oldu.
  • Kredi faizlerindeki artış ile birlikte yüksek fiyatlardan konut alan mülk sahipleri de evlerini daha yüksek fiyattan kiralamaya başladı.
  • Konut kredilerinin artması ev almak yerine kiralamaya talebi artırdı.
  • Yüz yüze eğitimin tekrar başlayacak olmasıyla birlikte okudukları şehirlere gitmesi öğrencilerin konut ihtiyacı talebi artırdı.
  • Pandemi dolayısı ile birçok yurt kapatılması, yurt kapasitelerinin azaltılması ve yeni yurt yapılmadığı için evlere talep arttı.
  • Bazı sitelerde site yönetiminin tek yetkili emlakçı ile anlaşma koşulunu getirmesi de kira fiyatını artıran unsurlardan oldu.
  • Pandemi sürecinde yaşanan şehir ve semt değiştirmeler ile birlikte piyasada yaşanan hareketlenme de kiralık fiyatlarda yüksek artışlara neden oldu.

Türkiye’de 6.7 Milyon Konut Riskli! hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*