İnşaatta Kalıp Nedir?

İnşaatta Kalıp Nedir? Betonun mimari ve statik açıdan gerekli formu almasını sağlayan ve beton yeterli dayanım kazanıncaya kadar onu taşıyan yardımcı yapı elemanlarına kalıp denir.

İnşaatta Kalıp

Kalıp temiz, ölçülere uygun ve sızdırmaz olmalıdır, Az parça ile kurulabilmelidir (hareketli parça sayısı az olmalıdır), Kalıp elemanlarını birleştiren bağlantı elemanlarının kullanılışı kolay olmalıdır, Beton ağırlığından ve beton dökümünden dolayı ortaya çıkan yükleri şartnamelerin öngördüğü güvenlikle taşımalıdır,

Kalıp Seçimi İçin Bilinmesi Gerekenler İnşaatta Kalıp Nedir?

İnşaat kalıp sistemlerinin seçimindegöz önünde bulundurulması geren başlıca kriterler şöyledir;

1.       Temiz, ölçülerine uygun ve sızdırmasız olmalıdır.

2.       Az parça ile kurulabilmelidir.

3.       Kalıp elemanlarını birleştiren bağlantı elemanlarının kullanılışı kolay olmalıdır.

4.       Kalıp panelleri vinç kapasitesini aşmamalıdır.

İnşaatta Kalıp

5.       Basit detaylarla çözülebilmeli, kullanımı kolay ve anlaşılır olmalıdır.

6.       Esnek, yani farklı projelere de uygulanabilir olmalıdır.

7.       Kalıp “DIN, EuroNorm” gibi belli normlara uygun üretilmelidir.

8.       Betonlamadan sonra yüzey düzeltmesi gerektirmemelidir.

9.       Ekonomik olmalıdır.

İnşaat Kalıp Çeşitleri Nelerdir?

Kalıp Sistemleri denilince ilk olarak akla Kolon Kalıp Sistemleri gelmektedir. Kolon Kalıp Sistemleri barajlar, tüneller, köprüler, yüksek istinat duvarları, çok katlı binalar, ufak yapılar ve silolar gibi yapıların inşaasında kullanılabilir. Kolon Kalıbı Yapma Kuralları göz önünde bulundurularak iki farklı kolon kalıbı bulunmaktadır.

İnşaatta Kalıp

İnşaat Kalıp Çeşitleri

  • Tırmanır Kalıp: Bir önceki katta kullanılan kalıbın sökülmeden üzerine eklenerek yükseltilen kalıplardır. Böylece kesintisiz bir devamlılık sağlar. Kalıp sistemini sökülebilir ankrajlar ve tırmanma pabuçları taşır.
  • Çelik Perde Kolon Kalıp: Çelik ve alüminyumdan üretilir. Çelik profiller kullanarak kurulur. Tek tek parçalar halinde kullanılabilmesi daha serbest bir şekillendirme imkanı verir. İnsan gücü ile kurulabilir veya vinç yardımıyla tırmanır kalıp şekilde kullanılabilir.
  • Ahşap Kirişli Perde Kolon Kalıp: Zaman ve malzeme israfından tasarruf sağlayan bir kalıp sistemidir. Ahşap kiriş, plywood ve çelik kuşaklardan oluşur ve iş sonuna kadar tek bir montaj ile kullanılması mümkündür.
  • Ahşap Kirişli Dairesel Kalıp: Dairesel kalıplar isminden de anlaşıldığı gibi dairesel yapılarda kullanılırlar. Silo, minare, baraj, tünel gibi eğimli yüzeylerin yapılmasında kullanılır. Malzeme yapısı olarak ahşap kirişli perde kalıpla aynıdır.
  • Tek Taraflı Kalıp: Tek taraflı kurularak dar alanlarda çalışma imkanı veren kalıplardır. Payandalar, yatay kuşaklar ve ankrajlar ile kurulur. Tırmanma konsolları kurularak tek taraflı olarak tırmandırılabilir.

Köpük Beton Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*