Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Hesaplama 2021

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Hesaplama 2021. Gayrimenkul sadece barınma ihtiyacını gidermek ya da bir iş yeri oluşturmak amacıyla satın alınmamaktadır. Aynı zamanda son zamanlarda oldukça tercih edilen bir yatırım amacıdır. Fakat yatırım amacıyla alınan gayrimenkuller, alış tarihi sonrasında belirli bir zaman aralığı içerisinde satılırsa bu durumda satış, vergiye tabi tutuluyor.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Hesaplama

İşte, gayrimenkulün satışının alıştan kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesi durumunda karşınıza çıkma ihtimali olan gayrimenkul değer artış kazancı hakkında bilmeniz gerekenler:

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Hesaplama Nedir?


Yatırım amaçlı bir konut satın aldığınızı var sayalım. Kısa bir süre sonra söz konusu konutun satışını gerçekleştirip gelir elde etmek istiyorsunuz. Bu noktada konutu ne zaman satacağınız oldukça önem taşımaktadır. Çünkü gayrimenkul alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde evi satmanız durumunda bir vergi ödemeniz mecburidir. Gelir Vergisi Kanununun 80. maddesi doğrultusunda alınan bu vergiye ise “Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisi” deniyor.


Fakat 5 yıl içerisinde satışını gerçekleştirmek istediğiniz gayrimenkule, miras ya da bağış yoluyla sahip olduysanız bu durumda değer artış kazancı statüsüne girmemektedir. Yani satışını gerçekleştirmek istediğiniz mülke bir bedel ödemeden sahip olduysanız 5 yıl dolmadan da gayrimenkul değer artış kazancı ödemeden evin satışını yapabilirsiniz.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancının Hesaplanması

Gayrimenkul değer artış kazancı yurt içi üretici fiyat endeksi ile doğru orantılı hesaplanmaktadır. Yİ-ÜFE olarak da adlandırılan yurt içi üretici fiyat endeksi her ay güncellenerek açıklanmaktadır. Vergilendirme işleminde alım ya da satım ayı değil, satış yapılan aydan bir ay önceki ay temel alınmaktadır. Hesaplamaya dâhil edilen bir diğer nokta ise gayrimenkulün maddi değerine göre yapılmaktadır. ÜFE’ye göre hesaplanan artış oranının en az yüzde 10 olması gerekmektedir. Hesaplamaya ilişkin bir başka farklılık gösteren birim ise vergi oranı olmaktadır.

Buna göre; yıllık toplam kazancın 18 bin TL altında olması halinde yüzde 15, 18 bin TL ve 40 bin TL arasında olması durumunda yüzde 20, 40 bin TL ile 98 bin TL arasında olduğunda %27 ve 98 bin TL ve üzerinde olduğu takdirde yüzde 35 olarak bir vergi oranı hesaplaması yapılmaktadır. Gayrimenkul değer artış kazancı, yukarıda ifade edildiği gibi alış ve satış fiyatları, ÜFE oranları ve vergi oranlarına göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*