Damascus Çeliği Nedir? Şam Çeliği Ne Demek?

Damascus Çeliği Nedir? Şam çeliği (damascus çeliği) Güney Hindistan’dan ithal edilen wootz çeliği ile hazırlanan ve Yakın Doğu’da bıçak üretiminde kullanılan çizgili bir çelik çeşididir. 

Damascus Çeliği Nedir

Adını Suriye’nin başkenti Şam’dan almaktadır. Şam çeliğinin orijinal üretim yöntemi görünüşüne ek olarak mükemmel dayanıklılık ve keskinlik özellikleri kazandırmıştır. Ancak malzeme ve işleme için gerekli olan bilgiler günümüze kadar gelmemiştir.

Damascus Çeliği Nedir?

6. yüzyılda ortaya çıkmış ve sertliğiyle zırhları deldiği, üzerine düşen bir saç telini bile ikiye böldüğü söylentiler arasındadır. Üzerinde kendiliğinden oluşan desenleriyle de estetik bir görünüme sahip olan çelik, tüm çelik türlerinin üzerinde olan bir eserdir.

Demir cevherinin belli tekniklerle işlenerek istenilen çelik türüne dönüştürülmesi mümkün olmasına karşın Damascus çeliğinde böyle bir yöntem söz konusu olmamaktadır. Sadece belirli yöntemleri taklit ederek Damascus çeliği yapılabilmektedir.

Tarih boyunca Damascus çeliğinden yapılma savaş aletleri kullanan ordular diğerlerine korku salmış ve birçok imparatorluk damascus çeliğinin gücünü kullanarak yükselmiştir. Geçmişten günümüze babadan oğula geçen bir zanaat olarak gelen Damascus çeliği üretim aşamasında büyük ustalık barındırmaktadır. Farklı çeliklerin yüzlerce kez dövülmesiyle ortaya çıkmaktadır. 

Bıçaktaki tabakaların sayısı, basit bir N=Ax2n formülü ile hesaplanır; Burada A başlangıç şeritteki elemanların sayısı ve n kıvrılmalarının sayısıdır. Bu katmanların sayıyı arttıkça, ilk başları çeliğin mukavemetinin çok arttırdığına ancak daha sonra homojenizasyon nedeniyle azalmaya başladığına düşünülmektedir.

Etriye Nedir? Nerelerde Kullanılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*