Mülk Arazi Ne Demek?

Mülk Arazi Ne Demek? 1858 yılında yürürlüğe giren Arazi Kanunu, Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’ın ilanıyla beraber tımar ve zeamet sisteminin sona ermesinden sonra ihtiyaç duyulan yeni düzenlemelerin yapıldığı, önceki kanunlara ve şer’i hükümlere uygun olarak tasarlanan 132 maddelik bir kanun olarak bilinmektedir.

Mülk Arazi

Osmanlı Toprak Sistemi Hakkında. Arazi Kanunu ile önceden farklı adlarla anılan arazi türleri bir araya getirilerek tekrardan düzenlenmiştir. Kanuna göre Osmanlı Devleti toprakları Mülk Arazileri olarak bilinen arazileri Arazi-i Memluke, Miri araziler olan bilinen topraklara, Arazi-i Miriye, vakıf arazilerinden oluşan alanlara sie, Arazi-i Mevkufe, Kamu arazilerinden oluşan Arazi-i Metruke ve boş araziler konumundaki Arazi-i Mevat olarak yeniden düzenlenmiştir.

Mülk Arazi Nedir?

Mülk arazi, Osmanlı devletinde halkın elinde bulunan tamamen halka ait topraklar olarak bilinmektedir. Mülk arazi, gerçek veya tüzel kişinin tam anlamıyla sahip olduğu, istediğinde satabildiği, istediğinde hibe veya vakf edebildiği, öldüğünde çocuklarına miras bırakabildiği kişinin kendine ait topraklar olarak bilinirdir. Mülk arazide sahibinin her türlü tasarruf hakkı vardır. Bu tür topraklar ikiye ayrılırdı:

Öşür Topraklar

Fetih sırasında Müslüman­lara ait olan veya ele geçirildiğinde Müslümanlara verilmiş olan topraklar olarak bilinmektedir. Bu topraklar sahiplerinin mülkü olup, istedikleri gibi kullanabilme haklarına sahiplerdir. Bu mal sahipleri öldükleri zaman öldüklerinde toprakla­rı varislerine bırakma hakları bulunmaktaydı. Devlet bu toprak sahip­lerinden toprak üretim vergisi olan öşür alırdı. Öşür vergisi ise, onda bir olarak alınan vergi sistemidir.

Haraci Topraklar

Fetih sırasında Müslüman olmayan yerli halkın elinden alınmayan, toprak üzerinde ki haklarının korunması sağlanan alanlara haraci toprak ismi verilmekteydi. Bu şekildeki topraklarda öşrü top­raklar gibi sahipleri tarafından şahsi tasarrufa açık­tı. Miras bırakabilirdi. Yalnız bu topraklardan alınan vergi biraz farklıydı. Haraci topraklardan iki türlü vergi alınmaktaydı.

Harac-ı Mukaseme: Toprağın verimine göre alman üretim vergisidir.
Harac-ı Muvazzaf:
Arazinin yüzölçümüne göre alınan vergidir.

Mevat Arazi Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*