1 Metretül Kaç Metrekare? Nasıl Hesaplanır?

1 Metretül Kaç Metrekare? Nasıl Hesaplanır? Metretül, İki boyutlu malzemenin tek boyutu standart alınarak yapılan hesaplamadır, bu genelde inşaat işlerinde pimapen, aluminyum, pencere ve kapı imalatında yapılan hesaplama şeklidir. Kısaca mt ya da mtül olarak ifade edilir. Metretül, İngilizcede “linear meter ” ya da ” running meter ” terimleri ile ifade edilmektedir.

1 Metretül Kaç Metrekare?

İnşaat işlerinde “metre” ve “metretül” kavramı birbirine girmiştir ve birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu ayrımı da şu şekilde yapabiliriz. Metraj, yani miktar belirtirken metre ve metretül terimlerini kullanabiliriz. Ancak mesafe, uzunluk belirtirken durum farklıdır. Metraj hesabı dışındaki uzunluk ve mesafe tanımlamalarında metre kullanılması uygundur. 1 Metretül Kaç Metrekare? Nasıl Hesaplanır?

1 Metretül Kaç Metrekare?

örnek:

2x15xsboy 70 metretül bunu ben nasıl m2 çevirebilirim?

Cevap: 70 m uzunluk x 0,15 m genişlik= 10,5 m2 eder. bu hesap sizin verdiğiniz verilere göre değişkenlik göstermektedir. 2 cm kalınlık, 15 cm genişlik ve 70 m uzunluk olacak şekilde hesaplanmıştır.

Metretül Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Uzunluk ölçüsü ile kasa kayıt sayısı üzerinden bir çarpma işlemi yapılır. Ulaşılan her bir metretül değerleri toplanarak istenilen sonuç elde edilmektedir. Örnek verecek olursak;

Pimapen için 3 adet 2,00 metre, 4 adet 1,00 metre, 4 adet 120 metre, 4 adet 0.6 adet kasamız olsun. Burada pimapenin toplamdaki metretül ölçüleri için uzunluk ile kasa sayısı çarpılmalı ve tek tek toplanmalıdır.

   2.00 mt x 3 iken 6 metretül

    1 mt x 4 iken 4 metretül
    120 mt x 4 iken 4.8 metretül
    0.6 mt x 4 iken 2.4 metretül

ortaya çıkar. Elde edilen tüm metretüller toplandığında ise pimapen için 17.20 metretül değeri bulunmaktadır.

Metretül Hesabı Nerelerde Kullanılır?

Metretül hesabı, tanımı gereği tek ölçünün sabit olduğu alan hesapları ya da sabit uzunluğun önemsiz olduğu alanlarda kullanılabilir. Fakat bu konuda oldukça yaratıcı olunabilen inşaat sektöründe bir çok bölümde bu hesap yöntemine ihtiyaç duyabilmekteyiz.  

Metretül hesabı kullanılan alanlar;

  1. Mermer-granit gibi taş işleri
  2. Sıva, alçıpan, asma tavan işleri,
  3. Pencere, kapı, pvc, doğrama,
  4. Korkuluklar, parapetler,
  5. Denizlik, harpuşta işleri,
  6. Bordür, çim taşı, farklı parke taşları,
  7. Merdiven kaplama,
  8. Süpürgelikler, limonluklar, eşikler,

Grobeton Nedir? Nerelerde Kullanılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*