Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye taahhütnamesi, evin hangi tarihte boşaltılacağını bildiren ve kiracı tarafından imzalanan belgeye denilmektedir. Kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte her şartta evi boşaltmakla yükümlüdür. Geçerli olması için yazılı ve imzalı olması gereken tahliye taahhüdü bu şartı taşımadığında 10 tane şahit olsa daha sözlü taahhüt geçersiz sayılır. Yazılı ve imzalı olması gereken taahhüt için noter tasdiki gerekli değildir. Tahliye taahhüdünün bizzat kiracı tarafından ya da temsilcisi tarafından verilmesi gereklidir.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhüdünün bir geçerlik şartlarında biri de, kiralan yapının tesliminden sonra verilmesidir. Kira sözleşmesi yapılmış fakat kiralanan ev henüz teslim edilmemiş ise, tahliye taahhüdü baştan geçersiz sayılır. Önemli olan kiralanan yerin kiracıya teslim edilip edilmediğidir, kiracının oturmaya başlayıp başlamamış olması değildir.

Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesi gereğince kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihte evi hala boşaltmamış ise gayrimenkul sahibine bazı hakları doğar. Bu haklar gayrimenkul sahibinin söz konusu tarihin bitiminden itibaren 1 ay sonra kira sözleşmesini sonlandırmak için icra yoluna başvurabilir ve ya dava açabilir.

Tahliye Taahhütnamesinin Şartları Nelerdir?

  • Tahliye taahhüdü verilmeli,
  • Taahhüt yazılı olmalı,
  • Tahliye tarihi belirli olmalı,
  • Taahhüt kiralanın tesliminden sonra verilmeli.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Bu şartların sağlanması gerekmektedir. Aksi bir durumda şartlar sağlanmadığında tahliye taahhütnamesi usulüne uygun şekilde alınmamış olacaktır. Noter huzurunda verilmesi ispat edilmesi açısından daha iyi olmasına rağmen zorunluluk olmadığını da belirtmek gerekir.

Taahhütnamenin geçerli olabilmesi için kiracının belirli bir süre taşınmazda oturması gereklidir. Bu yüzden de kira sözleşmesi sırasında yapılan tahliye taahhütnameleri geçersiz kabul edilir. Tahliye taahhütlüne rağmen belirtilen süreç içerisinde kiracının süre bitiminde kadar mülkü boşaltmaması durumunda, mülk sahibi taahhüt tarihinin bitiminden 30 gün öncesinde ihtarname çekerek dava ve icra yoluna gidebilir.

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*