Rekreasyon Alanı Nedir?

Rekreasyon Alanı Nedir?Rekreasyon, Latince “recreation” kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve “yenilenme, yeniden yaratılma ve yeniden yapılanma”  gibi anlamlara gelen bir kavramdır.

Günlük hayatta rekreasyon kelimesini daha çok insanların boş zamanlarında yaptıkları eğlence ve spor amaçlı faaliyetlere diyebiliriz.

Ancak gayrimenkul sektöründe ve mimarlıkta rekreasyon ve rekreasyon alanı bambaşka bir kavramı işaret eder.

Rekreasyon Alanı Nedir

Rekreasyon alanı; insanların dinlenmeleri ve eğlenmeleri amacıyla kişi başına belli bir büyüklükten daha az olmamak üzere ayrılan alandır.

Yeşil alanlar, toplumun yararlanması için ayrılan oyun bahçesi, çocuk bahçesi, dinlenme, gezinti, piknik, eğlence, rekreasyon ve kıyı alanları olarak geçmektedir. Metropol ölçekteki fuar, botanik ve hayvan bahçeleri ile bölgesel parklar bu alanlar içinde sayabiliriz.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği, rekreasyon alanına ilişkin düzenlemenin bulunduğu mevzuattır.

Bu mevzuata göre, piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları: Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, kent içinde ve çevresinde günü birlik kullanıma yönelik ve imar planı kararı ile belirlenmiş; eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabileceği lokanta, gazino, kahvehane, çay bahçesi, büfe, otopark gibi kullanımlar ile, tenis, yüzme, mini golf, otokros gibi her tür sportif faaliyetlerin yer alabileceği alanlardır.

Bu alanda yapılacak yapıların emsali (0,05) i, kat adedi 2’yi, asma katlı yapılarda (9.30) m.yi, asma katsız yapılarda (8,30) m.yi geçemez.

Hangi Alanlar Rekreasyon Alanıdır? 

Rekreasyon alanlarının sınırları belli başlı kriterlere göre yapılmıştır. Bu alanları şöyle sıralayabiliriz: 

Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, kent içinde ve çevresinde günü birlik kullanıma yönelik ve imar planı kararı ile belirlenmiş; eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabileceği lokanta, gazino, kahvehane, çay bahçesi, büfe, otopark, tenis, yüzme, mini golf, oto kros gibi her tür sportif faaliyetlerin yer alabileceği alanlardır. Bunlarla birlikte botanik ve hayvan bahçeleri, metropol ölçekteki fuar ve bölgesel parklar bu alanlar içerisindedir. Bu alanda yapılacak yapıların emsali (0,05) i, yüksekliği (6,50) metreyi geçemez.

Rekreasyon alanı satılabilir mi?

Rekreasyon alanları olarak ayrılmış olan yerlerde,kamulaştırma yapılmamış ise ,İmar planı notlarına bakmak gerekmektedir. Belli bir metre kareye alanlar için, düğün salonu, çay bahçesi restoran vs. gibi yapılara ruhsat alınabilmektedir. Bu tarz olan yerler satın alınabilmektedir. 

Rekreasyon Alanı Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Rekreasyon alanlarının projesi belli başlı kriterler baz alınarak yapılmaktadır.

Rekreasyon alanlarında yapılan sosyal alanlar, rüzgâra karşı mümkün olduğunca izole edilmeli, gölgelik alanlar bulunmalıdır. Alışveriş, eğlence ve kulüp binaları meydana açılacak şekilde planlanmalıdır. Merkezin uzantısında, tenis kulübü, tenis kortları ve ileride gerektiğinde lunapark olacak şekilde alanlara yer verilmelidir.

Bimarhane Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

1 Comment

  1. Benim arsam reakrasyon alaniymis bu durumda ne yapılabilir yada benim burayı ne yapmam gerekiyor benim yararimami yoksa zararimami ben ne gibi bir hal elde edebilirim

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*