Plaza Nedir? Plaza Örnekleri

Plaza Nedir? Son zamanlarda tv bilgisayar gibi birçok alanda karşımıza çıkan plaza kelimesinin anlamı merak edilen kelime öbekleri arasında yer almaktadır. TDK’ya göre plaza ne anlama geliyor? Kelimenin hangi dilden kültürümüze geldiği de merak duyulan noktalar arasında.

Plaza Nedir

Peki Plaza Nedir?

Plaza kelimesi İspanyolca kökenli bir kelimedir. TDK’ya göre plaza kelimesi; iş merkezi anlamına gelmektedir. Plazalarda bulunun ofislerin, iş yerlerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar; Ulaşım akslarına yakınlık, E5 veya ana cadde üstünde işyerinin bulunması kira rakamlarını arttırmaktadır. Ulaşımın rahat ve kolay olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca Plazanın metro durağının önünde olması evet çok büyük avantaj, fakat bu durum ofisin otoparkının olmamasını gerektirmiyor. Çünkü plazalar konforlu, pahalı, bunu tutacak işadamları da belli bir gelir düzeyinin üstünde ve bu insanlar metroyu değil, araçlarıyla ofise gelmeyi tercih ediyor.

Aynı zaman da personelin ve müşterilerin ofise zahmetsiz ve hızlı gelmesi için de çok önemlidir. Bu yüzden de otopark önem arz etmektedir. Otopark sayısı ne kadar fazla olursa, plaza o kadar kıymetli olacaktır. Binanın dış cephesi, girişi, resepsiyon, asansörler vs. bunların hepsi çok önemli faktörlerdir. Çünkü firmaların prestijini etkiliyor. Tabii ki bunların yeni ve göz alıcı olması satış ve kiralama rakamlarını etkilemektedir.

Plaza inşaatlarında da dikkat edilmesi gereken noktalar ise; müteahhit ve yatırımcıların, projeyi tasarlarken bölgenin demografik ve ekonomik yapısına, bölgenin taleplerine, arz ve talep dengelerine dikkat etmeleri gereklidir. Bu şekilde gayrimenkulün değerini belirleyen hususlara dikkat ederek plazaların karşılığını daha çok alacaklardır.

Bugün plazalar adeta yaşayan birer kent haline geldi. İstanbul’daki en büyük 10 plaza içinde çalışanların nüfusu 20 binden fazla. Bu binalar birer çalışma alanı olmalarının yanında, sahip oldukları yiyecek-içecek alanları, mağazaları, eğlence merkezleri ile birer yaşam merkezi haline dönmüştür.

Kaldera Nedir? Ülkemizde Kaldera Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*