Mirastan Çıkarma Ne Demek? Nasıl Yapılır?

Mirastan Çıkarma Ne Demek? Miras bırakan tarafından herhangi bir mirasçı belirlenmemiş ise; kanunun hazırlamış olduğu kurallar dâhilinde miras yasal mirasçılar arasında paylaştırılır. Yasal mirasçılar arasındaki miras paylaşımı şu şekilde gerçekleştirilir:

Mirastan Çıkarma

Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, mirası bırakan kişinin altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçı olarak belirlenir. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Örneğin eşi sağ olmayan ve 4 çocuğundan 2 çocuğu sağ olan ve ölen çocuklarından 4 tane torunu olan bir kişinin mirası 4 çocuğuna eşit şekilde pay edilir. Kendisinden önce ölen çocukların payı o çocuğundan olan 4 tane torununa paylaştırılır.

Altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları mirasçı olur. Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.

Mirastan Çıkarma Nasıl Yapılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın hazırladığı miras sözleşmesi ya da vasiyetname ile yapılmaktadır. Miras bırakan düzenleyeceği miras sözleşmesi ya da vasiyetnamede saklı pay sahibi mirasçıyı, mirasçılıktan çıkarma sebebini yazmalıdır. Mirasçılıktan çıkarma iradesinin gösterildiği miras sözleşmesi ya da vasiyetnamede ıskat sebepleri yer alması zorunludur. Iskat sebebinin açık açık ve mümkün olduğunca detaylandırılarak yazılması önemli bir husustur.

Eğer mirastan çıkarma amacıyla hazırlanan miras sözleşmesi ya da vasiyetnamede ıskat sebepleri yer almazsa mirasçılıktan çıkarma işlemi gerçekleşmemiş olur. Iskat sebeplerinin yazmadığı bu tarzda bir miras sözleşmesi ya da vasiyetname mirasçının saklı payı dışındaki kısımlar için yerine getirilmektedir. Bunun anlamı ıskat sebeplerinin yazmadığı bir miras sözleşmesi ya da vasiyetname ile mirasçılıktan çıkarılmak istenen mirasçının saklı payını alma hakkına sahip olduğudur. Kısacası miras barakanın ölüme bağlı tasarrufunda ıskat sebepleri yer almazsa, mirasçı yasal miras payını, saklı pay hariç olmak üzere, alması mümkün değildir.

Türk Medeni Kanunu’na göre saklı paylı mirasçının, mirastan çıkarılması için iki durumdan biri olmalıdır.

  • Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır suç işlemiş olması gerekmektedir.
  • Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemiş olması gerekmektedir.

Kaparo Sözleşmesi Nedir? Kaparo Sözleşmesi Örneği 2021 hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*