İmar Çapı Nedir? Nasıl Alınır?

İmar Çapı Nedir? Nasıl Alınır? İmar yönetmeliklerine ve kurallarına uygun bir biçimde inşaatı yapılması planlanan yapının özelliklerinin nasıl olması gerektiğini gösteren krokiye imar çapı adı verilmektedir. Genellikle mimari planların hazırlanmasında ilk olarak söz konusu imar çapı ilk aşama olarak incelenir. Bu krokide arsanın parsel mesafeleri bulunmaktadır. Bunun dışında binanın boyutu, taban alanı, inşaatın kaç katlı yapılması planlandığında bu imar çapında yer alır. Ek olarakta,

•    Bina yüksekliği, 

•    Cepheler, 

•    Komşu mesafeleri

İmar Çapı Nedir

Gibi bilgileri de öğrenmek isteyen kişilerin yapması gereken şey imar çapını incelesi olacaktır. Bu imar çaplarının İmar ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından alınabilmesi muhtemeldir. 


İmar Çapı Nasıl Alınır? İmar Çapı Nedir?

İmar çapı belediye ve belirlenen mücavir alan sınırları dâhilinde olan belediyelerden, bu alanların dışında kalan yerler için valiliklere dilekçe ile başvurularak alınması mümkündür. Planlı Tip Alanlar Yönetmeliği’ne göre belediyeler ve valilikler çap belgesine başvurulduktan sonra iki iş gün içinde başvuru sahibine belgeleri vermekle yükümlülüğü bulunmaktadır.

İdare, belirtilen süreler içerisinde çap belgesini veremeyecek ise belge verememe gerekçesini aynı süre dâhilinde yazılı olarak başvuru sahibine iletmek zorundadır. Çap belgesi alabilmek için gerekli belgeler malikin kimlik bilgileri, tapu kaydı ve başvuru dilekçesi olarak belirlenmiştir.

İmar Çapı Nasıl Hesaplanır?

İmar durum belgesinde olduğu gibi imar çapında da kat sayısı, binanın yüksekliği, diğer parsellere olan mesafesi ve yol cephesi durumu bilgileri bulunmaktadır. Bu belgede ayrıca taban alanı kat sayısı ve kat alanı katsayısı bilgilerine de yer verilmiştir.

Oturma alanını ve emsal değerini veren bu kat sayıların oranlarına göre de en yüksek taban alanı ve kat sayısı hesaplamaları kolayca yapılabilmektedir. Bundan dolayı inşaata başlamadan önce ilk olarak imar çapı krokisinin İmar ve Şehircilik Müdürlükleri’nden alınması en önemli hususlardandır. 


Şerefiye Nedir? Şerefiye Hesabı Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*