Galata Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir?

Galata Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir? Galata Köprüsü, İstanbul’da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy’le Eminönü’nü birbirine bağlayan köprüdür. İstanbul yakasını Galata’ya bağlamak amacıyla yapılan köprünün ilk girişimi II. Beyazıt zamanında olmuştur. Köprünün eski adı Cisr-i Cedit (Yeni Köprü) dir.

Galata Köprüsü Nerede

Ancak Leonardo da Vinci’ den bir köprü tasarımı isteyen Beyazıt, Altın Boynuz için hazırlanan tasarımı onaylamamıştır. Daha sonra Leonardo da Vinci’ nin tasarladığı köprü tam olarak 350 yıl sonra, ilk modern Galata Köprüsü olarak hayata geçirilmiştir. 1845 yılında, Sultan Abdülmecid döneminde yaptırılan köprü, Sultan’ ın annesi Bezm-i Alem Valide Sultan adına inşa edildi. 18 yıl kullanılan köprüye, “Cisr-i Cedid”, “Valide Köprüsü”, “Yeni Köprü”, “Büyük Köprü”, “Yeni Cami Köprüsü”, “Güvercinli Köprü” adları verilmiştir.

Galata Köprüsü, 1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş ve günümüzde hizmet vermeye devam etmekte olan bir köprüdür. Bu köprü haliç üzerinde yapılan 5. Köprüdür. Galata Köprüsü,  490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür. Dünyada üzerinden tramvay geçen ender baskül köprülerden birisidir.

1845 yılında inşa edilen, Haliç’i birleştiren ve “Galata Köprüsü” olarak bilinen ilk köprüdür. Bu köprü 1863, 1875 ve 1912 yıllarında yenilenmiş ve onarımı yapılmıştır. 1912 yıllında burada yapılan Birinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzı köprü ilimizin sembolü haline gelmiştir.  1992 yıllında bu köprü de meydana gelen yangından sonra isimi tarihi Galata Köprüsü olarak adlandırılmıştır.

Galata Köprüsü’ne Nasıl Gidilir? Galata Köprüsü Nerede?

Galata Köprüsü’ne ulaşmanın birçok alternatif ulaşım yolu bulunmaktadır. Otobüs, Tramvay, Vapur ile Eminönü durağında inerek Galata Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz. Özel aracınız ile Eminönü sahil yolundan giderseniz köprü üzerine gelmeden veya köprüyü geçtikten sonra bir çok otopark mevcuttur.

Pera Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti? Tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*