Adli Olgu Ne Demek?

Adli Olgu Ne Demek? Ceza kanunda tanımlanmış suçları işleyen ya da işlenmiş olan suçlardan etkilenerek hastaneye başvuran kişiler, adli olgu olarak tanımlanmaktadır.  Tüm adli olaylarda veya adli olgu olmasından şüphelenilen durumlarda bildirim yapılması gerekmektedir.

Adli Olgu Ne Demek

Adli olgu bildirimi nereye yapılır? Öncelikle polise, jandarmaya veya savcılığa bildirim yapılması gerekmektedir.  Bunun dışında hastane ya da kurum yönetimine de bildirimde bulunulmasında sakınca yoktur. Ancak yönetimin yine polis, jandarma veya savcılığa durumu bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmemesi: Türk ceza kanunu (TCK) madde 280:

Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.

TCK 280. Maddesi Adli Olgu Ne Demek?

Görev; tıbbi yardım ve el atma (mesai değil). Bir suç; herhangi bir suç (sağlıkta bozulma ile ilgili bir suç?). Belirti; kanıt değil (tıbbi veya sosyal). Yetkili makam; hastane polisi, polis veya jandarma, cumhuriyet savcısı, (amir-üst makam değil).

Adli Olgu Bildirimi Gereken Durumlar

  • Bir başkası tarafından yapılan aktif yada pasif bir eylem sonucu sağlığı bozulanlar.
  • İntihar sonucu ölümler.
  • Kişinin ölümünde yukarıdakilerden birinin etkisinin bulunabileceğinden şüphe duyulması durumunda.

Adli Olguların Çeşitleri

  • Tedavi için başvurmuş olanlar
  • Gözaltı muayeneleri.
  • Adli muayene istemiyle gönderilenler
  • Hukuk mahkemelerince rapor istenenler.

Maarif Takvimi Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*