Dekapaj Nedir?

Dekapaj Nedir? Dekapaj, Açık işletme projesine göre maden yataklarında bulunan üzerindeki veya kontağındaki örtü tabakasının gevşetilmesi, kazılması, yüklenmesi, taşınması, toprak harmanına dökülmesi, serilmesi, harman sahasının düzeltilmesi. Toprak harmanı ve kademe yollarının yapımı ve bakımı gibi ana başlıkları kapsayan işlemlerin tümüne verilen addır.

Dekapaj Nedir

Dekapaj Nedir?Sıklıkla baraj ve maden sektöründeki işlerde bu yöntemlere başvurulmaktadır. Baraj yapılacak sahadaki toprak ve kayalık alanın temizlenmesi ile derinliği az olup galeri açılmasını gerektirmeyen.  Kömür yatağı gibi madenlerin üstündeki araziyi kaldırma dekapaj adı verilmiştir.

Dekapaj Nedir? Dekapaj Genel Tanımı

Maden yatağındaki kömür veya cevherin kazılmasından önce maden yatağının üzerindeki örtü tabakaları ve aralarda bulunan kayacıkların kazılıp yüklenerek en yakın ve en uygun yere taşınması işlemlerinde bu yöntem kullanılmaktadır.

Dekapaj işlemi, dekapaj sahasındaki toprak ve kayalık alanın temizlenmesini, dekapaj ve döküm sahası arasındaki yolların yapımı ve bakımını, dekapaj malzemesinin döküm sahasına taşınmasını, dökülmesini, tesviyesini ve dekapaj sahasındaki suların tahliyesini, sahayı su basmaması için gerekli önlemlerin alınmasını vb. işlemleri içeren oldukça geniş bir faaliyet bütünüdür.

Palplanş Ne Demek? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*