Palplanş Ne Demek?

Palplanş Ne Demek? Herhangi bir amaç neticesinde yapılan kazı çalışması ile açılan boşlukların yanlarındaki malzemelerin kayarak bu çukurlara dolmasını, düşmesini önlemek amacı ile kazı yapılan alanın yan yüzleri çeşitli şekillerde kaplanır veya desteklenir. Bu işleme “Tahkimat“ veya “Tahkim etme”  isimleri verilmiştir.

Palplanş Ne Demek

Tünel inşaatlarında açılan tünellerin desteklenmesi işlemi ve hertürlü yapıyı, akarsu ya da denize karşı korumak için antifer blok ya da kayalardan imal edilen koruma yöntemleri de aynı işlevi gördüğünden tahkimat adını almaktadır.

Palplanş Nedir? Palplanş Ne Demek?

Çok akıcı ve yeraltı su seviyesi yüksek zeminleri desteklemek amacı için oluşturulan tahkimat, yani dayanma yapılarına palplanş adı verilir.

Palplanş malzemelerine göre 3 gruba ayrılır:

  • Ahşap Palplanş
  • Çelik Palplanş
  • Betonarme Palplanş

Ahşap Palplanş

Aralıksız düşey iksadaki gibi uygulanan ve kalaslardan perde şeklinde oluşturulan destekleyici sistemdir. Kalaslar yan yana tek sıra halinde zemine dik olarak ya da  birbiri üzerine sıralanarak demir başlıklar ile çakılır. İki kavrama kirişi içerisine alınan palplanşlar zemine 1,5 – 2 metrede bir 25×25 cm kesitli kılavuz dikmelerle çakılarak tutturulur.

Çelik Palplanş

Daha büyük ve seri tahkim işlerinde birden fazla kullanımı sağlamak üzere geçmeli ve çelik profil kesitli farklı formlardaki tahkimat sistemidir. Tekrar kullanılabilme özelliğine sahiptir. Ahşap palplanşa göre maliyeti daha fazladır.

Betonerme Palplanş

Çok derin ve büyük kazı çalışmalarında uzun süre veya kalıcı çözümlerde tercih edildikleri bilinmektedir. Ekonomik değildirler, çünkü yapımları oldukça pahalıdır ve sökülüp tekrar kullanılamazlar.

Zemin Etüdü Ne Demek? Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*