İstimlak Nedir? İstimlak Bedeli Nasıl Hesaplanır?

İstimlak Nedir? Kentsel dönüşümün ülkemizde yaygınlaşması sonucu istimlak yöntemi hızla çoğalmıştır. Kamulaştırmaistimlak, kamu yararı için yapılan ve kişiye ait taşınmaz malların belli bir projeye göre uygulanmasına denmektedir. Bu projeler okul, yol gibi kamunun ortak kullanımın alanlarına ilişkin projelerdir. Kamulaştırma zorla satın alma işlemi olarak da geçer. Bu satın alma işlemi kanunla düzenlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

İstimlak Nedir

Kamulaştırma işlemini yapanlar devlet kurumu altında hizmet veren birimlerdir. Yani DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler gibi kurumlar kamulaştırma işlemini yapmaktadırlar. Bu kurumlar kanunlar çerçevesinde özel mülkiyetteki taşınmazları satın alma hakkına sahip olmaktadırlar. 

İstimlak Nasıl Yapılır? İstimlak Nedir?

İstimlak işlemi yapılabilecek gayrimenkuller, Kamulaştırma kanununun 2942 sayılı  1. maddesinde şöyle ele alınıyor: Araziler için sınırları ayırmaya yeter araçlarla sınırlanmış ve belirlenmiş yer yüzeyler ve onların ayrılmaz bütünleyicileri, tapu sicilinde müstakil ve daimi olmak üzere ayrıca kaydedilen haklar. Devlet kamu gücünü kullanarak, gayrimenkullere sahiplerine belirli bir ücret karşılığında kamulaştırma işlemine tabi tutabilmektedir.

Belediyeler tarafından hazırlanan imar planlarının yürürlüğe girmesi ile 3 ay içerisinde 5 yıllık imar programlarını oluşturulur. Bu imar programlarının görüşülmesi için, yatırımcı kamu kuruluşların temsilcileri Meclis toplantısına katılması gerekir. Toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, kamu kuruluşlarına bilgisi verilir. Kamu kuruluşları, bu program süresi dâhilinde kendisine tahsis edilen alanlar kamulaştırır.

İstimlak Bedeli Nasıl Hesaplanır?

İstimlak bedeli, taşınmazın cins ve nev’i, yüz ölçümü, kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurların ve her unsurun ayrı ayrı değeri, vergi beyanı, istimlak tarihindeki resmi makamlar tarafından yapılan kıymet takdirleri, arsalarda istimlak gününden öncesinde özel amacı olmayan emsal satışlara bakarak satış değeri hesaplanmaktadır.

Arazide taşınmaz mal veya kaynağın mevkii şartlarına göre olduğu gibi kullanılması halinde sağlayacağı net getirisi, yapılarda resmi birim fiyatı, yapı maliyet hesapları ve yıpranma payı, istimlak bedelinin belirlenmesinde etkili olan objektif ölçüleri esas tutarak rapor hazırlanır. Bütün bu etkenlerin cevapları ayrı ayrı belirtilir ve ilgililerin beyanı da göz önüne alınarak gerekçeli bir değerlendirme raporu hazırlanır. Bu rapor doğrultusunda istimlak yapılacak arazinin gerçek değeri hesaplanır.

Restorasyon Nedir? Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*