Fatih Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi

Fatih Camii Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Bizans devrinde, caminin bulunduğu konumda I. Konstantin’in döneminde yapılan Havariyyun Kilisesi olduğu söylentisi bulunmaktadır. Bizans imparatorlarının bu tepede gömüldüğüne inanılır. Constantinus’un o zamanlar şehrin dışında kalan bu tepede gömüldüğü düşünülmektedir. Fethin ardından bu bina Patrikhane kilisesi olarak kullanılmaktaydı. Fatih Sultan Mehmet cami ve külliye inşa etmek istemişti. Patrikhane Pammakaristos Manastırı’na taşındı. Ali Saim Ülgen Halim Baki Kunter’le beraber hazırladığı Fatih Camii adlı makalesinde caminin kilise üzerine inşa edilmediğini yazılmıştır.

Fatih Camii Nerede

Yapımına 1462 yılında başlanmış ve 1469 yılında tamamlanmış olan Fatih Camii; Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır (Atik Sinan). Cami 1509 İstanbul depreminde büyük hasar görmüş ve II. Bayezid döneminde restorasyonu yapılmıştır. 1766 yılında yaşanan bir depremden dolayı harabe haline geldiği için Sultan III. Mustafa, 1767 ve 1771 yılları arasında camiyi Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya tamir ettirmiştir. Bu nedenle cami orijinal görünümünü kaybetmiştir.

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam yaptırılmıştır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771’de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 2012 yılında ibadete açılmıştır.

Fatih Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Fatih konumundaki en çok ziyaret edilen yerlerden Fatih Camii konumuna toplu taşıma ile nasıl gidilir aşağıda bulabilirsiniz.

Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının Fatih Camii – yakınından geçen güzergâhları bulunmaktadır.

  • Otobüs: 28, 336E, 35D, 36A, 39B, 86V, 87
  • Tren: MARMARAY
  • Metro: M1B, M2

Mihrabat Korusu Nerede? Nasıl Gidilir? Haritası Ve Yol Tarifi? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*