Paspayı Ne Demek? Neden Kullanılır?

Paspayı Ne Demek? Yapım ve beton teknolojisi ortak yürüyen iş alanlarıdır. İnşa edilen betonlar içerisinde gömülü halde bulunan bazı elemanlar söz konusudur. Bu elemanlar korozyona karşı önlem almak amacıyla yapılmış işlemlerden biridir.

Paspayı Ne Demek

Kolon, perde, döşeme, kiriş gibi temel betonarme yapı elemanlarında yer alan dışa bulunan ve beton içerisine gömülü bir şekilde konulan, dış yüzey ile beton dış yüzeyi arasında ye alan kalınlık mesafesi olarak bilinmektedir. Bu işlem genel olarak betonarme yapıların doğru hizalanması ve sağlamlığın artırılmasında kullanılır. Bu işlem aynı zamanda net beton örtüsü olarak da bilinir.

Paspayı Neden Kullanılır? Paspayı Ne Demek?

  • Çelik takviye çubuklarını korozyondan ve çevresel etkilerden korumak için kullanılır.
  • Donatı ve kepenk arasında belirli bir mesafeyi korumak için kullanılır.
  • Takviye çubuklarının kaymadan gerilmelerini ve yeterli gömülmelerini sağlamak için kullanılır.
  • Donatı çubuklarını yangından koruyan ısı yalıtımını sağlamak için de kullanılır.

Paspayı Çeşitleri

1.Ağır Tip Döşeme Paspayı

Temellerdeki yatay demir donanımındaki paspayı aralığını sağlayan, kullanımıyla demire mukavemet katan ayaklı sistemlerdir. Plastik olmalarına rağmen ağır donanımlarda iyi iş çıkarırlar.

2. Ray Tipi Hasır Döşeme Paspayı

Geniş alanlı döşemelerde ve tablalı hasır çelik işlemlerinde kolaylık sağladığı için tercih edilir. Çengeliyle demiri kavrayabilir ve uygun aralıklarla demirlere döşenebilir.

3. Perde Kolon Tipi Paspayı

Kolon ve perde demir kalıpları için ideal bir kullanıma sahiptir. Kullanılacak demir çaplarına uygun olacak şekilde farklı boyutlarda üretilir. Kavrama ayakları demirleri çapı ne olursa olsun rahatlıkla kavrayabilir.

4. Çember Tip Döşeme Paspayı: Üst kısmındaki 2 adet çıkıntısı sayesinde demiri kavrayabilen, hasır çelik kullanımında veya geniş alan döşemelerde kullanılan ve yüzeylere döşenen paspayı türüdür. 

Firkete Nedir? Firkete Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*