Boğaz Köprüsü Kaç Metre Köprünün Tarihi

Boğaz Köprüsü Kaç Metre Köprünün Tarihi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olarak da bilinen Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden ilki olarak bilinir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası’nda Ortaköy, Anadolu Yakası’nda Beylerbeyi semtlerine inşa edilmiştir.

Boğaz Köprüsü Kaç Metre

Boğaz Köprüsü Kaç Metre

İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına nedeniyle halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, daha sonra hayata geçirilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle birlikte kentin iki yakası arasında kara ulaşımını sağlamaktadır. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından büyük bir tören ile hizmete açılmıştır. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü olarak tarihe geçmiştir, 2012 yılı itibarıyla yirmi birinci sırada bulunmaktadır.

26 Temmuz 2016’da köprünün resmî adı, 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü adını almıştır. Köprünün uzunluğu ise 1560 metre olarak bilinmektedir.

Köprünün Tarihi

İstanbul Boğazı’nın iki kıyısını bir köprü ile birleştirmek, antik çağdan günümüze kadar gelen bir düşünce olmaktaydı. Kulaktan dolma bilgilere göre, böyle bir köprüyü ilk gerçekleştiren kişi, MÖ 522-486 arasında hüküm süren Pers Kralı I. Darius olarak kayıtlara geçmiştir. Darius, İskitlere karşı yaptığı seferde, askerlerini Asya’dan Avrupa’ya, mimar Mandrokles’in, gemileri ve sallarını bir araya getirerek birbirine bağlayıp oluşturduğu köprüden geçirdiği söylenmektedir.

Bundan sonra Boğaz’ın üstüne bir köprü kurulması ancak 16. yy’da mümkün olmuştur. Ünlü sanatçı ve mühendis Leonardo da Vinci 1503’te dönemin Osmanlı padişahı II. Bayezid’e bir mektup aracılığı ile iletişime geçerek Haliç üzerinde bir köprü yapmayı, eğer kabul görür ise bu köprüyü (Boğaz üzerinden) Anadolu’ya da uzatmayı teklif etti.

1900’de Arnaudin adında bir Fransız, bir Boğaz köprüsü projesi hazırladı. Demiryolunun geçmesi için düşünülen ve biri Sarayburnu-Üsküdar, biri de Rumeli Hisarı-Kandilli arasında olacak şekilde, iki ayrı yer önerilen bu köprü projesinin yapımı onay alamadı.

Bundan sonraki girişim Cumhuriyet döneminde, bir inşaat müteahhidi ve işadamı olan Nuri Demirağ tarafında bir proje ortaya atıldı. 1931’de Bethlehem Steel Company adlı bir Amerikan firmasıyla anlaşan Demirağ, Ahırkapı-Salacak arasında kurulmak üzere San Francisco’daki Oakland Bay asma köprüsünü örnek alarak bir köprü projesi hazırlatarak Atatürk’e sundu. Toplam uzunluğu 2.560 m olan bu köprünün 960 m’si kara, 1.600 m’si deniz üzerinden geçecekti. Bu ikinci bölüm, denizde 16 ayağa oturacak, en ortada 701 m uzunluğunda bir asma köprü bulunmaktaydı. Genişliği 20,73 m denizden yüksekliği 53,34 m olacaktı. Köprüden demiryolundan başka tramvay ve otobüs yollarının geçmesi de düşünülmüştü. Demirağ’ın, kabul ettirmek için 1950’ye kadar uğraştığı bu proje de gerçekleşmedi.

Kanlıca Nerede? Nasıl Gidilir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*