Banliyö Nedir? Banliyö Treni Ne Demek?

Banliyö Nedir? Banliyö konut niteliğindeki yerleşim alanlarına denmektedir. Genellikle yerleşim alanı niteliğinde olan, kent merkezinden uzakta ya da sınırlarına yakın konumlarında bulunan kent bölümüne banliyö ismi verilir. Banliyöler, genellikle büyük kentlerin etrafında konumlanmaktadır. Kent merkezi ve banliyöler arası ulaşım günü birlik olarak sağlanmaktadır.

Banliyö Nedir? Banliyö Treni Ne Demek?

Banliyö Treni Nedir?

Kent ve banliyö arasında işleyen tren hattına banliyö treni ismi verilmektedir. Şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılmaları ve beraberinde getirdikleri trafik sıklığı sebebiyle banliyölere ulaşımda demiryolunun önemi hakkında üzerinde durulmuştur. Banliyö treni denilince akla gelen en önemli hatlardan ilki 1956 yılında açılan, 27.6 km uzunluğundaki Sirkeci-Halkalı arasında ulaşım yapan hattıdır. 1969 yılında hizmete giren 44.2 km uzunluğundaki Haydarpaşa-Gebze ise şehrin biçimlenmesi üzerinde önemli etkileri bulunan diğer bir banliyö tren hattıdır.

TCDD Banliyö Trenleri

TCDD sahibi olduğu hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Ankara’da Başkentray, İstanbul’da ise Marmaray ismi ile işletilmektedir. İzmir’deki hat ise TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN A.Ş. tarafından İZBAN adıyla işletilmektedir.

İzmir’deki modele benzer şekilde TCDD ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla Gaziray projesi devam etmektedir.

Hizmet Bölgeleri

İstanbul-Anadolu Yakası

45 km uzunluğundaki hat. Haydarpaşa ile Gebze arasında hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı sebebi ile iptal edilmiştir.

BC1 Raylı Tüp Tünel projesi Avrupa yakasına bağlanır.

2018 yılı sonunda Marmaray projesi tamamlanıp hizmete girdiğinde eski B2 hattının yerini almaktadır.

İstanbul-Avrupa Yakası

28 km uzunluğundaki hat. Sirkeci ile Halkalı arasında hizmet vermiştir. Marmaray projesinin inşaatı kapsamında proje rafa kaldırılmıştır

BC1 Raylı Tüp Tünel geçişi yolu ile Asya yakasına bağlanır.

2018 yılı sonunda Marmaray projesi tamamlanıp hizmete girdiğinde eski B1 hattının yerini alacaktır.

Ankara

37 km uzunluğundadır ve 23 istasyona sahiptir. Başkentray projesi kapsamında Ankara-Kayaş arasındaki kısmı hizmete kapnmıştır. İnşaat nedeni ile Ankara Gar, Etimesgut ve Sincan durakları eklenerek, sabah Sincan-Etimesgut-Ankara, akşam Ankara-Etimesgut-Sincan arasında sınırlı sayıda tek yönlü seferler şekline dönüştürülmüştür.

İzmir

Aliağa Tren İstasyonu – Selçuk Tren İstasyonu arasında hizmet vermektedir. 130 km uzunluğundadır ve 41 istasyona sahiptir. Hattın güneyde Tire ve Ödemiş’e, kuzeyde Bergama’ya ve doğuda Manisa’ya kadar devam etmesi planlanmaktadır.

Ara Kat Nedir? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*