Bitişik Nizam Ne Demek? Bitişik Nizamda İnşaat Alanı Hesabı Nasıl Yapılır?

bitişik nizam

Bitişik Nizam Ne Demek? Bitişik Nizamda İnşaat Alanı Hesabı Nasıl Yapılır?

Bitişik Nizam: Bir veya birden fazla komşu parsellerdeki yapılara bitişik olan yapı nizamı anlamına gelmektedir. Genelde imar planlarında “B” harfi ile gösterilmektedir.

Bitişik Nizamın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde şu şekilde tanımlanır: “Bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara bitişik olan ve ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanan yapı nizamıdır”

Bu nizamda inşa edilen yapılar diğer parsellere ve dolayısıyla yapılara bitişik olduğundan bina yoğunluğu genelde yüksek olmaktadır. Ayrıca bitişik nizam ile yapılaşan yapılar birbirlerine deprem etkisini iletmekte olup bu nedenle yıkılma riskleri ayrık nizama oranla daha fazladır.

bitişik nizam

Ayrık nizam ne demek? Ayrık Nizamda İnşaat Alanı Hesabı Nasıl Yapılır? Sorularının cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz?https://www.emlakkonulari.com/ayrik-nizam-ne-demek-ayrik-nizamda-insaat-alani-hesabi-nasil-yapilir/

E İmar sorgulamanızı yapmak için; https://imarsorgula.com/

Bitişik Nizamda Nasıl Yapı Yapılır?

Bu nizamda yapılaşmış yapılar genelde parsel sınırlarında çekme mesafesi ile belirlenir. Ayrık nizamda olabildiği gibi TAKS değeri ile yapılaşma koşulu belirlenmez.

Çekme Mesafeli Yapılaşma Koşullarında Bitişik Nizam İnşaat Alanı Hesabı

İmar planında çekme mesafeli yapılaşma koşullarında örnek verecek olursak; 20 x 20 metre cephelere sahip ara parsel (yani köşe parsel olmayan), düz bir alanda (bodrum kat yapılmayan) bir arsamızın, imar planında yapılaşma koşulları,

Yapı nizamı: Bitişik nizam,

Kat yüksekliği: 4 kat,

Çekmek mesafeleri: Yoldan 5 metre arkadan 3’er metre olarak belirlenmiş olsun. (yan çekme mesafeleri bitişik nizam olmasından dolayı 0’dır)

Yapılacak olan yapının taban oturumu:

Bina derinliği: 20 – 5 (yola cepheli kısmı) – 3 (arka cephe) =12 metre

Bina cephesi: 20 – 0 (yan cephe) =20metre

Bina taban oturumu: 12 x 20= 240 m²

Toplam inşaat alanı (çıkma yok ise) 240m² x 4 = 960m² olarak hesaplayabiliriz.

Normal katlarda çkma var ise (1,50 metre çıkma ile);

Normal katlar : (12 + 1,5 + 1,5) x (20 + 0 + 0) = 300m² x 3 (kat) = 900m²

Toplam inşaat alanı (çıkma var ise) 900m² (3 normal kat) + 240m² (zemin kat) = 1.140 m² olarak hesaplayabiliriz.

9 Comments

  1. Selamlar bir konu hakkında bilgi almak isterim
    Benim yaşadığım ev yığma yapı ya da kâgir yapı tek katlı geçekondu kentsel dönüşüm çerçevesinde bir müteahhit ile anlaşıp evimi yaptırmak istiyorum fakat arsa tapuda bitişik nizam olarak geçiyor bu konu da yaptığım araştırmalarda binaların birbiri ile bitişik olmasıve yıkım esnasında yıkalacak olan bina diğerine zarar vereceği için risk taşıdığından yıkıma şzin verilmiyor deniyor fakat benim bulunduğum ada da ki 5 evin de birbiri ile temas eden hiçbir noktası yok sadece bahçeler bitişik yani yıkımda diğer binaya zarar teşkil edecek bir sorun yok durum böyle iken bağlı bulunduğum belediye yine de bana izin vermezse yapabileceğim ya da başvurabileceğim bir oluşum varmıdır şimdiden teşekkür ederim

    • İlgili belediye gerekli önlemelerin alınması koşulu ile izin verebilir. Dilekçenize yanıt olarak izin verememesi halinde idare mahkemesine başvurabilirsiniz.

  2. Dedemin bitişik nizam 3 adet parsel olarak arsası var buraya 3 kat izni vermiş seneler önce belediye müteahhit e vermek istiyoruz onlarda 4 kat izni olmadan almıyor biz 4 kat izni için dedem dilekçe verse bir faydası olur mu acaba lütfen yardımcı olur musunuz

  3. Selamlar ben yeni yaptığım binamda arsamın ortasına ev yaptım sağdan soldan 3 mt çektim bitişik nizam istemediğim için fakat sağımdaki solumdaki parseller şu anda boş ileride Ev yapmak istediklerinde benim tarafımdan 3 mt çekmek zorundalar mı ?

  4. Merhabalar, imar durumunda “bitişik nizam 3 kat ” yazıyorsa buna bodrum katlar dahil mi? yoksa bodrum katlar hariçmidir?
    teşekkürler

  5. bir arsa almak istiyorum ve bu arsanin imar planinda “bitisik nizam 2 kat” olarak geciyor. Ancak ben bitisik olmasini istemiyorum; öyle bir imkanim var mi?

  6. Benim kırsal mahallede oturuyorum yan tarafa bina yapılacak bitişik nizam mı ayrık nizam mı veriliyor t. Dağ Malkara belediyesi nde bitişik yapacağız diyorlar bu bize sıkıntı verir binayı yaparken

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*