Tarla Sınır Tespiti Nasıl Yapılır? Arsa Arazi Tarla Sınır Tespiti Ücretleri 2022?

Tarla Sınır Tespiti Nasıl Yapılır? Yapılacak olan arazi alımı ve satımı işlemlerinden önce mutlaka yapılması gereken işlemlerden biride arazi sınır tespiti işlemidir. Halk arasında arsa sınır tespiti olarak anılan bu yöntemde satın alınacak olan arazi ile tapu da yazılı olan arazinin birebir aynı olup olmadığı kontrolü yapılır. Bu işlemi gerçekleştirmek istiyor iseniz Devlet tarafından yetki verilen Lihkab’a başvuru yapmanız gerekmektedir. Gerekli evraklar ve belgeler tamamlandıktan sonra Lihkab görevlileri tarafından arsanızın sınırlarının ölçümü yapılır. Bu işleme halk arasında kazık çaktırma, arazi sınır tespiti adı da verilmektedir. Bu işlem Tapu kadastro yetkilileri tarafından yapılmaktaydı, ancak 2022 yılında Lihkab adı verilen birim arsa sınır tespiti işlemini yapmaktadır.

Tarla Sınır Tespiti

 Kadastro Genel Müdürlüğünün internet sitesinde bulunan hps://www.tkgm.gov.tr/tr/lihkab adresini ziyaret ederek tüm birimlerin adres ve telefon bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Tarla Arsa Sınır Tespiti İçin Gerekli Şartlar ve Evraklar Nelerdir?

1. Tapu sahibinin başvurusu ve imzalı beyanı

2. Tapu ve fotokopisinin ibrazı,

3. Tapu sahibinin kimliğinin ve fotokopisinin ibrazı,

4. Lihkab tarafından belirlenen arsa ölçüm yatının ödenmesi

Bu işlemler ilk başvuru da yapılabileceği gibi, arazi ölçümü sırasında görevlilere teslimi sağlanabilir.

Lihkab Nedir? Ne İş Yapar?

Lihkab Lisanslı Harita Kadastro Bürosu kısatlamısdır. Faaliyet Lisanslı Harita Mühendisleri tarafından Devlet adına özel bürolarda yaptıkları eylemdir. Mühendislerin lisansları ise Devlet tarafından sınav yapılarak belirlenen ve verilen yetki anlamını taşır. Lihkab aşağıda yazılan işleri yapar;

Aplikasyon

Yer Gösterme

Aynı Yapı Üzerinde Kat İlavesi Suretiyle Yapılacak Cins Değişikliği İşlemi

Hatalı Numara Düzeltme Birleştirme

Yapılı İken Yapısız Hale Gelme (2010/4 sayılı genelgenin 24. Md. 12. Bendi uyarınca)

Cins Değişikliği

Birleştirme

Kadastral Yol Sınırlarının Belirlenmesi

Tarımsal amaçlı yapıların (besidamı,kümes, sera ve benzeri) cins değişikliği işlemi

Bina Yapımı ve Yıkımı İle İlgili Olmayan ve Taşınmaz Malın Bağ, İifak Hakkı

İmar Barışı kapsamında Zemin Tespit Tutanağı Hazırlama Bina İnşaat Taban Alanı ölçümü

Tamamlayıcı İşlemler

Tarla Sınır Tespiti İşlem Ücretleri 2022

Ölçülecek arazinin bilgileri görevliler tarafından sisteme işlenir. Daha sonrasında  arsanın büyüklüğüne bağlı olarak, konumu, yol masrafı gibi tutarlar da belirlenen tarife üzerinden alınacak tutar hesaplanır. Genel olarak alınan ücretler 2021 yılı itibariyle 1.000 TL. ile 2.000 TL. arasında olduğu tespit edilmiştir. Arsanız kırsal bir bölgede veya şehir merkezinde büyük bir parsel ise bu tutar değişiklik gösterebilir. Arazinin imar durumuna ücreti etkilemektedir. Arsa Tarla Sınır Tespiti Ücreti TKGM tarafından her yıl yayınlanan tarife üzerinden, illere göre katsayısı, ulaşım giderleri vb. unsurlar hesaplanarak belirlenmektedir.

Tarlaya Ev Yapmak, İmarsız Tarlaya Ev Yapılır Mı? hakkında daha fazla bilgi edinebilmek iççin tıklayınız.

3 Comments

  1. Benim arsam var ama etrafını çevirmek istiyorum, m2 si belli tapu müdürlüğünün sitesinde yeri belli ama tam ölçüm yaptırmak istiyorum. Nasıl yapabiliriz nereye müracaat edeceğiz Bi aydınlata bilir misiniz?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*