Konut Sektörüne Yeni KDV Sistemi Geliyor!

Konut Sektörüne Yeni KDV Sistemi Geliyor! Konut sektöründe KDV sistemi baştan aşağı değişiyor. Sistemde sadeleşme yapılırken uygulanan KDV oranları da farklılık göstermekte. Konut sektöründeki yeni KDV sistemiyle neler değişecek? Sektör rahatlayacak mı? İşte detaylar.

Konut Sektörüne Yeni KDV Sistemi Geliyor

Sistemde sadeleştirmelere yönelinirken, 150 metrekareden daha büyük dairelerde fazla KDV yükü azaltılıyor. Şu anki sistem kapsamında evlerde KDV sisteminde oranlar 150 metrekare büyüklüğe kadar yüzde 1 ile 8 arasında alınmakta, 150 metrekareden daha büyük daireler için ise yüzde 18 olarak değişiyor. 

Daire 150 metrekarelik büyüklüğe sahipse yüzde 8 KDV ödemesi yapılırken, büyüklük 150’yi geçterek 151 metrekareye ulaştığında KDV oranı yüzde 18 anlamına geliyor. Bu durumda da hem tüketicilerden hem de sektörden şikayetleri beraberinde getiriyor. 

Konut Sektörüne Yeni KDV Sistemi!

Yeni modelle 151 metrekarelik bir daire için ikili KDV sisteminin aynı anda kullanılacağı belirtiliyor. Buna göre, 150 metrekarelik büyüklüğe kadar yüzde 8, 150 metrekareyi aşan dairelerde 1 metrekare için de yüzde 18 KDV uygulaması yapılacak. 

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre; örneğin 1 milyon TL’lik 150 metrekare büyüklüğe sahip ev için 80 bin TL KDV ödemesi yapılırken, 151 metrekare büyüklükteki ev için 180 bin TL KDV ödemesi alınmakta. 

Yeni sistemle 1 metrekare büyüklüğündeki bölüm, yüzde 18 oranından vergiye girecek. Bu oranda da ödenecek vergi 1.192 TL olarak hesaplanmakta. Kalan kısım yine yüzde 8 oranından hesaplanacak. Böylece konuta getirilecek yeni KDV modeli ile birlikte ödenmesi gereken miktar 80 bin 656 TL olması bekleniyor.

Konutta KDV Düzenlemesi Yolda!hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*