Parapet Nedir? Parapet Örnekleri

Parapet Nedir? Halk arasında çelen duvarı olarak da bilinen parapet, kısa ve küçük yapılardır. Genel olarak dekorasyon unsuru olarak değerlendirilmektedir. Tek başına kullanıldığında güvenlik için olabileceği gibi isteğe bağlı olarak farklı amaçlar için de yapılabilir. Su sızıntısı ve rutubetlenme gibi durumlar ile karşılaşılmaması amacı ile su yalıtım tekniğine uygun bir şekilde yapılması önemlidir. Parapet Nedir?

Parapet Nedir

Parapet Duvar Ölçüleri ve Yüksekliği Nedir?

Parapet duvar ölçüleri 3 Temmuz 2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Bu yönetmelikte parapet ölçüleri için şu maddeler yer almaktadır;

  • Teras çatılarda 1.10 metre parapet yapılabilir. Teras çatının kullanıma açık olması durumunda 1.10 metre yüksekliğinde parapet veya korkuluk yapılması zorunludur.
  • Teras çatılarda çatı bahçesi olarak düzenleme yapılabilir. Bahçe düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli olan 0.50 metre toprak dolgu, parapet yüksekliğine dâhil edilmez.
  • Bina son kat açık teraslarında düzenlenen korkulukların ve parapetlerin 1.10 metresi bina yüksekliğinden sayılmaz.

Parapet Kullanım Alanları


Parapetlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Aynı zamanda korkuluk vazifesi de görebilen parapetler, genelde çatılardaki yağmur derelerinin daha estetik durmasını sağlamak amacı ile yapılırlar. Çatıda varsa eğimin gizlenmesi ve çatının başladığı noktadaki yalıtım malzemelerinin üzerini kapatmak amacıyla kullanılmaktadır.

Yapıldığı malzeme de yerine göre farklılıklar gösterebilen parapetler, beton veya tuğladan yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra son yıllarda farklı malzemelerin de kullanımını görmek mümkündür. Bu bağlamda; betopan, alüminyum kompozit veya aquapanellerin de parapet yapımı amacıyla kullanımına rastlanmaktadır.

Parapetin en önemli noktalarından birisi, yapımında önce kar birikmelerini hesaba katmaktır. Bunun yolu da, dıştaki aşığın tam yük alanını karşılaması düşünülerek planlamaktan geçer. Bu sayede kar birikintilerinin ağırlığını taşımak kolaylaşır.

Atrium Nedir? Atrium Örnekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*